HOUTHALEN-HELCHTEREN - Het bedrijf Mondi Packaging in Houthalen sluit de deuren. Daardoor dreigen zowat 100 mensen hun baan te verliezen. Omdat het personeel zich door de directie aan het lijntje gehouden voelt, legden de werknemers maandagmorgen massaal het werk neer, aldus vakbondsafgevaardigde Ilse Van Attenhove van het ACV.
Mondi Packaging sluit nog tegen het einde van dit jaar definitief de deuren, zo liet de directie maandagnamiddag aan de vakbonden weten. Wanneer precies, is nog niet duidelijk. Dat zal dinsdag tijdens een nieuwe vergadering van de ondernemingsraad.

Het bedrijf maakt artikelen van papier en karton. Het bedrijf werd in 1990 opgericht en slaagde er tot hiertoe niet in winst te maken. Maar het personeel is vooral boos omdat het anderhalf jaar geleden al loon inleverde om een sluiting te vermijden, zo luidt het in vakbondskringen.

Bij die herstructurering verloren de werknemers 10 procent van hun loon. Er werd toen ook voor 4,5 miljoen euro geïnvesteerd, maar amper twee jaar later blijkt die ingreep een maat voor niets te zijn, zegt Van Attenhove. Mondi Packaging boekt dit jaar een nettoverlies van 3,7 miljoen euro.De wettelijk voorziene informatie- en consultatiefase in het kader van de wet-Renault, die normaal gezien dertig dagen duurt, wordt wellicht dinsdag al afgesloten. De bonden beraden zich nu over volgende acties. Een staking van langere duur is niet uitgesloten. Mondi Packaging heeft in ons land ook vestigingen in Duffel, Popering en Tubize.