POTENZA - Victor Emanuel van Savoie, de zoon van de laatste Italiaanse koning en neef van de Belgische koning Albert II, heeft het Franse gerecht misleid in een proces 28 jaar geleden rond de dood van een Duitse student. Dat heeft de onlangs gearresteerde en ondertussen weer vrijgelaten prins verteld tegen een medegevangene, zegt de Italiaanse onderzoeksrechter Rocco Pavese. ,,Ik had ongelijk, maar ik moet zeggen dat ik ze allemaal heb opgelicht.''
Italiaanse kranten berichtten zondag over de zaak, die betrekking heeft op de dood van een 19-jarige Duitser in 1978 in een haven in Corsica. Victor Emanuel had zich toen zodanig opgewonden tijdens een ruzie op zijn boot, dat hij een geweer greep en om zich heen schoot. Een kogel ging door de romp van een ander schip en verwondde een slapende Duitser, die later aan zijn kwetsuren bezweek. Een Parijse rechtbank veroordeelde Victor Emanuel in 1991 slechts voor verboden wapendracht. Hij kreeg een half jaar voorwaardelijk, de ouders van het slachtoffer spraken van een ,,belediging en een klucht''

. ,,Er waren twintig getuigen'', vertelde de ondertussen 69-jarige prins. ,,Het Openbaar Ministerie had vijf jaar en zes maanden celstraf gevorderd. Maar ik was er zeker van dat ik zou winnen, meer dan zeker'', aldus de prins. Of zijn verklaringen nu nog een juridisch staartje kunnen krijgen, is niet bekend.

Volgens de onderzoeksrechter had het OM de opdracht gegeven om de cel van Victor Emanuel in Potenza af te luisteren. De prins zat daar onlangs vast op verdenking van corruptie, zwendel met kansspelmachines en souteneurschap. Hij is ondertussen weer op vrije voeten, maar mag het land niet verlaten. Het OM voert verder onderzoek tegen hem.

Victor Emanuel keerde vier jaar geleden met zijn vrouw Marina Doria en zijn zoon naar Italië terug, na 56 jaar ballingschap. Hij is de zoon van de laatste Italiaanse koning Umberto II, die na de Tweede Wereldoorlog moest aftreden omdat het koningshuis zich had ingelaten met dictator Mussolini.