Bonden Antwerpse chemie vragen overleg
Foto: vum
LILLO - De vakbonden van de Antwerpse chemie vragen op korte termijn een tewerkstellingsconferentie te organiseren. Ze doen dat naar aanleiding van de zaak Agfa-Gevaert, waar 945 banen moeten verdwijnen.
,,Wij willen de werkgevers uitdagen om eens echt vernieuwend en met toekomstvisie na te denken in het belang van de tewerkstelling in Antwerpen'', zegt Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale ABVV.

De vakbonden lanceren de oproep naar aanleiding van het nakende banenverlies bij de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert in Mortsel, waar 945 jobs moeten verdwijnen. Maar ook bij Degussa en Total staan om en bij de 200 jobs op de helling. En ook Lanxess kondigt tussen de lijnen een zware herstructurering aan die in Antwerpen een paar honderd jobs zou kunnen kosten.

,,De herstructureringen en afslankingen van deze multinationals zijn niet ingegeven door slechte financiële resultaten, integendeel, de omzet- en winstcijfers van de voorbije jaren stijgen exponentieel'', meent Verlaeckt. ,,Wij willen dat deze winst niet gebruikt wordt om de aandeelhouders tevreden te stellen, maar om onze achterban tevreden te stellen'', aldus Verlaeckt.

Bal

Concreet denken de vakbonden aan maatregelen zoals insourcing (het opnieuw binnenhalen van permanent aanwezige diensten zoals montage, logistiek en brandweer), arbeidsherverdeling zonder inkomensverlies, poolsystemen en vervanging van bruggepensioneerden. ,,Wij steken de hand uit naar de werkgevers, de bal ligt nu in hun kamp'', aldus nog Verlaeckt.

De bonden benadrukken dat ze ,,niet in een soort van conferentie belanden waar nog eens wordt gezegd dat we allemaal veel te duur zijn en dat alles geprivatiseerd en uitbesteed moet worden'', klonk het vanmorgen op de VRT-radiozenders.

De Vlaamse en federale ministers van Werk, Frank Vandenbroucke en Peter Vanvelthoven, hebben alvast oren naar de voorstellen van de bonden. ,,Zij hebben aandachtig geluisterd en zijn verheugd dat wij als bonden het brugpensioen niet naar voren schuiven als de enige en eerste piste, maar dat we creatief zoeken naar maximaal jobbehoud of tewerkstelling'', legt Verlaeckt uit.

Beide ministers hebben beloofd te onderzoeken welke instrumenten ze kunnen aanwenden om de mensen van Agfa maximaal te begeleiden.