Iran wil uraniumverrijking twee maanden opschorten
Ali Larijani (links) en Javier Solana (rechts) Foto: afp, belga
Het hoofd van de Iraanse onderhandelaars, Ali Larijani, heeft voorgesteld om de verrijking van uranium twee maanden op te schorten. Dat deed hij tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie dit weekend in Wenen, aldus een diplomaat van de EU maandag.
Toen Larijani maandag door de journalisten gevraagd werd naar een mogelijke tijdelijke opschorting, zei hij dat ,,men altijd kan denken over redelijke oplossingen''. ,,De opschorting van de verrijking van uranium was één element van onze conversatie. We zijn klaar voor alle duidelijkheid'', aldus Larijani over zijn gesprek met Hoge Vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid van de EU Javier Solana.

Larijani zei ook optimistisch te zijn omdat ze tot enkele constructieve principes zijn gekomen die aantonen dat de gemeenschappelijke punten aan beide kanten toenemen. Larijani voegde er nog aan toe dat Iran volgens het non-proliferatieverdrag rechten heeft, maar ook verplichtingen, en dat Teheran zich van beide bewust was. Solana zei nog over zijn onderhoud met Larijani dat er misverstanden uit de weg waren geruimd. Beide bevestigden dat er enige vooruitgang is gekomen in het oplossen van het conflict.

De Amerikaanse ambassadeur bij het Internationale Atoomagentschap (AIEA) meldde maandag dat als Iran de verrijking stop zette, dat niet ,,voor een maand of twee'' moest zijn, maar wel zo lang de onderhandeling duren. De Iraanse ambassadeur bij het Agentschap ontkende zondag een mogelijke opschorting van twee maanden.