Aandeel Fluxys springt hoger na ruiloperatie
Fluxys Loenhout.
BRUSSEL - Op Euronext Brussel is het aandeel van Fluxys maandag 7,77 procent hoger gesloten op 2.565 euro. De koerssprong volgde op het nieuws dat de beheerder van het Belgische gasnet de transitactiviteiten van Distrigas & Co overneemt van de gashandelaar Distrigas. Tegelijkertijd voeren Publigas, de holding van de Belgische gemeenten, en Suez een ruiloperatie uit voor hun belangen in Distrigas en Fluxys.
Op de fixingmarkt noteert Distrigas nagenoeg onveranderd op 4.000 euro. Waarnemers speculeerden al langer op een overdracht van Distrigas & Co naar Fluxys. Deze overdracht wordt gezien als een logische nieuwe stap in de liberalisering van de Belgische gasmarkt.

Distrigas & Co wordt beschouwd als de ,,kaskoe'' van de gashandelaar. Analisten schatten de waarde van Distrigas & Co op 700 miljoen euro. De afdeling was in 2005 goed voor een nettowinst van 76,4 miljoen euro. De groepswinst van Distrigas bedroeg toen 203 miljoen.

Ruiloperatie

Suez en Publigas bereikten vrijdag ook een akkoord over een ruiloperatie van hun belangen in Fluxys en Distrigas. Publigas koopt een belang van 6,25 procent in Fluxys over van Suez. Het belang is goed voor een totaalbedrag van 126,64 miljoen euro. Door de transactie stijgt het belang van Publigas in Fluxys tot 37,50 procent. Suez’ aandeel in de gasnetbeheerder daalt van 57,25 tot 51 procent.

Tegelijkertijd koopt Suez een belang van 4,6 procent in Distrigas over van Publigas, eveneens voor een bedrag van 126,64 miljoen euro. Door deze overdracht stijgt het belang van Suez in Distrigas van 57,25 tot 61,84 procent. Het belang van Publigas wordt teruggebracht tot 26,65 procentpunten.

De raden van bestuur van Distrigas en Fluxys moeten wel nog hun fiat geven voor de overdracht van Distrigas & Co en voor de ruil van de participaties in beide bedrijven. De transactie zou voor het jaareinde zijn afgerond.

Goodwill

De betere financiële structuur en het feit dat er meer cash zal worden gegenereerd dankzij de intrede van Distrigas & Co zullen er volgens Publigas-voorzitter Daniel Termont voor zorgen dat de dividendenstroom van Fluxys op langere termijn wordt veiliggesteld. ,,Het dividend voor de gemeenten kan aanzienlijk stijgen in de komende tien jaar'', zegt hij. Een exact bedrag wilde Termont niet noemen, maar het zou gaan om ,,enkele miljoenen euro’s aan extra dividenden'' in deze periode.

Analist Koen Diercx van KBC Securities reageeert positief op de maatregel. Volgens hem is de operatie voordelig voor de schuldpositie van Fluxys. Hij merkt verder op dat Suez met deze transactie op meer goodwill rekent van de Europese Commissie. Die heeft immers bedenkingen bij Suez’ dominantie op de Belgische gas- en energiemarkt mocht het fusieproject met Gaz de France (GdF) slagen.