Spontane staking bij metaalbedrijf Stas
Archieffoto. Foto: rr
WAREGEM - Bij het metaalconstructiebedrijf Stas Konstruktiewerkhuizen in Waregem is maandagochtend een spontane staking uitgebroken. De 140 arbeiders gingen niet aan de slag uit onvrede met de installatie van een dertigtal camera’s op de werkvloer. De bedienden staken niet mee.
Volgens het bedrijf dat aluminium kipopleggers produceert, dienen de 32 camera’s voor diefstalpreventie en om een nieuwe lasstraat goed te kunnen opvolgen. Maar volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront is de installatie van de camera’s in strijd met de collectieve arbeidsovereenkomst omdat er vooraf geen overleg is gepleegd met de werknemers. Na een verzoeningsvergadering was afgesproken dat de betwiste camera’s zouden afgedekt worden, maar eind vorige week kwam de melding dat alle camera’s voortaan zouden functioneren, zo zeggen de bonden.

De directie benadrukt dat ze altijd zorgvuldig overleg heeft gepleegd met de ondernemingsraad en de vakorganisaties. Omdat nog geen akkoord kon worden bereikt, nam het bedrijf een voorlopige beslissing door vanaf maandag het volledige systeem in werking te stellen, meldt bestuurder Stefaan Dewulf.

Met een tiental camera’s hebben de werknemers geen problemen. De rest dient volgens hen om hen te begluren op de werkvloer en om mensen te selecteren voor toekomstige ontslagen. Ze vragen de demontage van de betwiste camera’s. De vakbonden wachten op een vergadering met de directie.

Kort na de installatie, in november 2005, leidden de camera’s in het bedrijf al tot een korte, spontane staking.