Aanhouding verdachte in moordzaak Katrien De Cuyper verlengd
Katrien De Cuyper
ANTWERPEN - De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van de 35-jarige Karl V.R. uit Kessel maandag met drie maanden verlengd.
De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van en de moord op Katrien De Cuyper, nu bijna 15 jaar geleden. De man ontkent iets met de feiten te maken te hebben. De resultaten van een leugendetectortest spreken volgens zijn advocaat in zijn voordeel. De verdachte gaat wellicht in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.

Katrien De Cuyper (15) uit Brasschaat verdween op 17 december 1991. Ze werd zes maanden later gewurgd teruggevonden in de buurt van de Tijsmanstunnel. De verdachte ontkent dat hij het meisje vermoord heeft. Hij gaf wel toe dat hij in de periode nadat haar lichaam was gevonden, drie anonieme brieven schreef aan het tijdschrift Blik en aan de ouders van het slachtoffer.

Hij beschreef daarin heel gedetailleerd hoe hij het meisje een lift had gegeven op de avond dat ze verdween. Nu beweert hij dat de inhoud van die brieven volledig verzonnen is en dat hij ze schreef om zichzelf interessant te maken.

De brieven bevatten volgens zijn advocaat geen enkel element waaruit zou blijken dat Karl V.R. de dader is. Ze hadden door ,,gelijk wie'' geschreven kunnen zijn. Ook het feit dat hij ze al die jaren bewaard heeft, is van geen betekenis. ,,Mijn cliënt hield van alles en nog wat bij: knipsels over zijn hobby’s, brieven van zijn vorige liefjes, krantenartikels over de moord op An en Eefje enzovoort.''

Volgens zijn advocaat is er nog altijd geen enkele aanwijzing van schuld gevonden tegen Karl V.R. Zo leverde het afgraven van zijn tuin vorige maand niets op. Op 19 augustus hebben de speurders een test met de leugendetector van de verdachte afgenomen. ,,Ook dat is in het voordeel van mijn cliënt uitgedraaid'', zegt meester Keirsmaekers.

De advocaat had de raadkamer dan ook verzocht om Karl V.R. in voorlopige vrijheid te stellen. Die ging daar niet op in. De verdachte gaat wellicht in beroep tegen die beslissing. Hij moet dan binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen, die de knoop moet doorhakken.