Ruimteveer Atlantis aan ruimtestation ISS gekoppeld
Het ruimteveer Atlantis is gekoppeld aan het ruimtestation ISS Foto: epa, belga
De spaceshuttle Atlantis heeft zich maandag aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo was rechtstreeks te volgen op NASA TV.
De zaterdag op Cape Canaveral gelanceerde shuttle koppelde om 12.48 uur Belgische tijd aan de Amerikaanse labomodule Destiny. Dit gebeurde op zowat 335 km hoogte boven de Stille Oceaan, ten westen van Chili.

De luiken tussen beide ruimteschepen zouden binnen bijna twee uur opengaan. Traditioneel is er dan de welkomstceremonie van de drie opvarenden van het ISS voor de zes met de shuttle aangekomenen en een veiligheidsbriefing. Kort daarna beginnen de astronauten en de kosmonaut al aan de complexe taak die hen wacht: het met de robotarm van de shuttle overhevelen van de nuttige lading in de vrachtruimte naar de robotarm van het ISS.

De Atlantis heeft twee gigantische zonnepanelen op een stalen gebinte bij voor het ISS. Het meer dan zestien ton wegende gevaarte dient aangehecht tijdens drie ruimtewandelingen van in totaal bijna twintig uur. Indien de cruciale montage lukt, verdubbelt de stroomtoevoer naar het ISS.

Enkele uren geleden heeft de NASA laten weten dat bij de lancering losgekomen piepschuim de shuttle, waarmee Dirk Frimout ruim veertien jaar geleden heeft gevlogen, klaarblijkelijk niet heeft beschadigd. Voordat de koppeling plaatsvond zijn met camera’s op het ISS nog nieuwe inspecties van het hitteschild van de Atlantis verricht.