WENEN - De Amerikaanse gezant bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen, Gregory Schulte, heeft maandag verheugd gereageerd op de vooruitgang die dit weekeinde is geboekt bij de impasse rond het Iraanse atoomprogramma. Schulte zei echter ook dat de VN-Veiligheidsraad nog steeds van plan is tot sancties over te gaan indien Teheran weigert te stoppen met uraniumverrijking.
Iran gaf dit weekeinde volgens diplomatieke kringen aan bereid te zijn het verrijken van uranium tijdelijk - een of twee maanden - te staken, mits niet de indruk wordt gewekt dat dit gebeurt onder dwang. Iran liet 31 augustus een ultimatum van de VN-Veiligheidsraad om met het verrijken te stoppen verstrijken. Schultz zei dat het bemoedigend is te weten dat er vooruitgang is geboekt, maar dat volledige opschorting noodzakelijk blijft.

De directeur van het IAEA, Mohamed ElBaradei, riep Iran en de vijf permanente lidstaten van de Veiligheidsraad en Duitsland op compromissen te accepteren omdat de kans dat door middel van onderhandelingen een oplossing voor de kwestie wordt gevonden volgens hem steeds kleiner wordt.

In een interview met de Israëlische krant Haaretz maakte de Britse premier Tony Blair maandag een vergelijking tussen de benadering van westerse landen van de kwestie van het Iraanse nucleaire programma en de politiek van appeasement vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij zei dat het een historische fout kan blijken dreigementen van Iran om Israël te vernietigen te negeren, vooral aangezien het land vastbesloten lijkt een nucleair wapen te ontwikkelen.