PODGORICA - De centrum-linkse coalitie die Montenegro naar de onafhankelijkheid heeft geleid, heeft zondag de meeste stemmen behaald in de eerste parlementsverkiezingen sinds het Balkanstaatje zich van Servië losmaakte. Dat meldt het onafhankelijke Centrum voor Democratische Overgang op grond van een bijna volledige telling van de stemmen. De officiële uitslagen worden maandag in de loop van de dag bekendgemaakt.

De Coalitie voor Europees Montenegro onder leiding van premier Milo Djukanovic zou 41 van de 81 zetels in het parlement behalen. Twee pro-Servische blokken zouden samen uitkomen op 23 zetels. De nieuwe Beweging voor Verandering krijgt elf zetels en de rest wordt verdeeld over verscheidene kleinere partijen.

Het nieuwe parlement zal een nieuwe grondwet moeten opstellen, die het land moet voorbereiden tot uiteindelijke toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.

,,De burgers van Montenegro hebben in deze verkiezingen Montenegro's weg naar Europa veiliggesteld'', zei de woordvoerder van de regeringscoalitie, Predrag Sekulic.

De Montenegrijnse autoriteiten meldden aan de vooravond van de verkiezingen de arrestatie van veertien etnische Albanezen, die aanslagen zouden plannen. De leider van de etnisch-Albanese partij Albanees Alternatief, Vasej Sinistaj, sprak echter van een politieke provocatie. ,,De regering is nerveus omdat zij beseft dat zij Albanese stemmen kwijtraakt'', zei hij. Etnische Albanezen vormen ongeveer 7 procent van de bevolking van Montenegro. Zij hebben vijf zetels behaald in het parlement en kunnen bij de vorming van een nieuwe regeringsmeerderheid een belangrijke rol vervullen.