ISTANBUL - De Turkse politie heeft na de bomaanslagen in Istanbul gisteren, acht mensen met mogelijke banden met Koerdische rebellenorganisaties verhoord. Dat heeft de politie vanmorgen bekendgemaakt.
De acht personen worden ondervraagd over hun banden met Koerdische organisaties. De politie zei dat het nog te vroeg is om te zeggen of zij formeel in staat van beschuldiging worden gesteld.

Bij de aanslagen in twee kleine hotels en een gasfabriek kwamen twee personen om het leven en raakten elf anderen gewond. De doden zijn een Turk en een Iraniër. Onder de gewonden zijn twee Nederlandse, vier Spaanse, een Oekraïense en twee Chinese toeristen.

De aanslagen werden vrijwel onmiddellijk opgeëist door de tot nu toe onbekende Koerdistaanse Vrijheidsvalken Organisatie. Ook een groep die zei banden met Al-Qaeda te onderhouden, de Abu Hafs al-Masri Brigades, eiste de verantwoordelijkheid op, maar de Turkse autoriteiten hechten weinig geloof aan die bewering.

De politie vermoedt dat Koerdische rebellen achter de aanslagen zitten, omdat enkele uren tevoren vier militante Koerden in Istanbul waren aangehouden die volgens de tv-zender NTV aanslagen in Istanbul aan het voorbereiden waren. Verder duiden het soort explosieven en ontsteker die bij de aanslagen zijn gebruikt, op betrokkenheid van Koerdische rebellen.