BRUSSEL - Zo'n drie maanden geleden hebben twee Franse jachtvliegtuigen boven Brussel een passagiersvliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa onderschept. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Het incident vond plaats op 1 mei, de dag van de uitbreiding van de Europese Unie.
Niet minder dan drie luchtverkeersleiders in Denemarken, Duitsland en Nederland hadden daarvoor tevergeefs geprobeerd de bemanning van de Boeing 737 van Air Europa te contacteren. Het vliegtuig was op weg van Bergen in Noorwegen naar het Spaanse Palma de Mallorca. Er bevonden zich 186 passagiers aan boord.

Er werd alarm geblazen omdat de autoriteiten een zelfmoordaanslag op Brussel of Parijs vreesden. Zes Duitse, Franse en Nederlandse jachtvliegtuigen probeerden de Boeing 737 te onderscheppen. De Franse jagers slaagden er boven Brussel uiteindelijk in om in contact te treden met de piloten van het Spaanse vliegtuig. De Boeing werd een kwartier lang begeleid en mocht daarna zijn route voortzetten omdat de twijfel over een eventuele zelfmoordaanslag onterecht bleek. De twee Spaanse piloten zijn door Nederland wel voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op de luchtverkeersregels.