Amerikanen bereiden offensief in Najaf voor
De inwoners van Najaf demonstreerden vandaag voor het vertrek van de Amerikanen uit hun stad. Foto: epa
BAGDAD - In de Zuid-Iraakse stad Najaf is vandaag, na een dag van relatieve rust, opnieuw fel gevochten tussen Amerikaanse troepen en aanhangers van de militie van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Het Amerikaanse leger meldde intussen dat het gezamenlijke oefeningen houdt met troepen van de Iraakse Nationale Garde als voorbereiding voor een groot offensief in Najaf.
Bij de gevechten in Najaf vuurden opstandelingen de afgelopen uren mortieren af op het Amerikaanse leger, dat met steun van gevechtsvliegtuigen de uitgestrekte begraafplaats van de stad binnentrok. De Iraakse politie nam controleposten in de stad in en blokkeerde wegen waardoor het noorden van de stad is afgesneden van het zuiden.

Het Amerikaanse leger heeft vandaag aangekondigd dat het samen met de Iraakse veiligheidstroepen een aanval voorbereidt op de sjiitische milities in Najaf. ,,De marine, de Amerikaanse soldaten en de Iraakse Nationale Garde zetten hun gezamenlijke oefeningen voort ter voorbereiding van grootschalige aanvallen tegen de vijandelijke troepen in Najaf'', laat de Amerikaanse marine weten. ,,De marine werkt samen met leden van de Iraakse Nationale Garde, twee bataljons van de Amerikaanse infanterie en een bataljon van de luchtmacht aan de oprichting van een troepenmacht die de aanvallen zal uitvoeren'', aldus een persbericht.

Het is niet duidelijk of de Amerikanen zullen oprukken tot in de voor sjiieten heilige Iman Ali-moskee, want dat zou ongetwijfeld de woede van de sjiitische meerderheid in Irak opwekken. Volgens de Amerikanen gebruiken de opstandelingen de moskee om zich te verschuilen en heeft de gouverneur van Najaf toestemming gegeven om het gebouw binnen te vallen.

De Iraakse vice-president Ibrahim al-Jafaari vindt dat het Amerikaanse leger Najaf moet verlaten. Hij wil dat Iraakse veiligheidstroepen de orde in de stad herstellen en een eind maken aan de opstand van de sjiitische strijders. Al-Sadr zelf riep zijn volgelingen op om de strijd tegen het Amerikaanse leger voort te zetten, ook als hij gedood of gevangengenomen wordt. Zijn militie is ook in andere steden in Zuid-Irak verwikkeld in een krachtmeting met Amerikaanse en Britse troepen: onder meer in Nasiriyah, Basra, Samawah, Amarah en Koet werden coalitietroepen aangevallen. 

In Amara, in het zuiden van Irak, vielen vannacht twintig doden bij gevechten tussen Britse soldaten en aanhangers van Al-Sadr.

Nederlands basis beschoten

De Nederlandse legerbasis Camp Smitty in het zuiden van Irak is vanmorgen getroffen door twee mortieren. Er was geen schade en niemand raakte gewond. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie gemeld.

 

Explosie op marktplein


Bij een explosie op een markt in Khan Beni Saad, 25 kilometer ten noordoosten van Bagdad, zijn vanmorgen zeker vier mensen om het leven gekomen. Er vielen minstens tien gewonden. Dat heeft het Iraakse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. De explosie op het marktplein werd veroorzaakt door een bom die op de weg was gelegd. Terwijl het Iraakse ministerie van Volksgezondheid het voorlopig op vier dodelijke slachtoffers houdt, spreken ziekenhuisbronnen al van zes doden.


Aanslag op sjiitische politicus

Even ten zuiden van Bagdad, in Mahmoudiya, werd de leider van een regionale afdeling van de Iraakse sjiitische partij Opperste Raad van de Islamitische Revolutie door onbekenden doodgeschoten. Het slachtoffer was Ali al-Khalisi, partijleider in de provincie Diyala. In juli werd een andere regionale leider van de partij, Abd el-Oun Hassan, vermoord. Al-Khalisi werd in zijn auto vermoord. De verantwoordelijkheid voor de liquidatie werd op een islamitische website opgeëist door Tawhid en Jihad, de organisatie van de Jordaanse terreurverdachte Abu Musab al-Zarqawi.

Ontvoeringen

In Bagdad is opnieuw een Jordaanse zakenman, Taha el-Maharmeh, ontvoerd. Een landgenoot bracht het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte. Maandag werd ook al een Jordaniër uit zijn woning in een buitenwijk van Bagdad ontvoerd door drie gijzelnemers die een losgeld eisen van 250.000 dollar (bijna 204.000 euro).