BELFAST - Het Noord-Ierse parlement en de regering zouden tegen zaterdag om middernacht plaatselijke tijd opnieuw moeten worden ingesteld, zo heeft een woordvoerder van de regering meegedeeld. De Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland John Reid schortte de autonomie van de provincie vrijdag op omwille van de aanhoudende spanningen tussen katholieken en protestanten.
Reid verklaarde zelf op een persconferentie zaterdag te hopen dat de opschorting van de Noord-Ierse instellingen tegen zondag zou kunnen worden opgeheven. "Noord-Ierland zal zijn autonomie zo snel mogelijk terugkrijgen", zo stelde hij na een gesprek met de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Brian Cowen op het kasteel van Hillsborough nabij Belfast.

De opschorting van de Noord-Ierse instellingen was bedoeld om de partijen meer ruimte te geven om uit de impasse te geraken waarin het vredesproces is verzeild geraakt. Begin juli nam de Noord-Ierse premier David Trimble ontslag omdat het katholieke Ira nog steeds niet beginnen is te ontwapenen.