JERUZALEM - De Israëlische politie heeft zaterdag op gewelddadige wijze Palestijnse demonstranten bij Orient House weggejaagd. Dat hoofdkwartier van de PLO in Oost-Jeruzalem werd vrijdag door Israël bezet en gesloten, tot grote woede van de Palestijnen. Zondag heeft Israël ook het Palestijns bureau voor telecommunicatie gesloten. Ondertussen roept de voorman van Arafats Fatah-beweging, Marwan Barghouti, op tot een algemene staking in de Palestijnse gebieden maandag.
De bezetting van Orient House door Israël is een reactie op de Palestijnse zelfmoordaanslag van donderdag, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen en ruim negentig gewond raakten.

Brieven

De Palestijnse leider Yasser Arafat vraagt via brieven internationale hulp om een einde te maken aan de bezetting van Orient House. Dat heeft een hoge Palestijnse functionaris bekendgemaakt. Arafat heeft onder meer hulp gevraagd aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Amerikaanse president George W. Bush, de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega, Jiang Zemin.

Orient House heeft een grote symbolische betekenis voor de Palestijnen en hun strijd tegen de Israëlische controle over Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Palestijnen is de bezetting van Orient House een schending van alle overeenkomsten met de Palestijnen sinds het vredesakkoord van Oslo in 1993.

Staking

De voorman van de Fatah-beweging op de Westelijke Jordaanoever, Marwan Barghouti, heeft zaterdag opgeroepen tot een algemene staking in de Palestijnse gebieden maandag. Marwan Barghouti wil daarmee het protest tegen de "Israëlische bezetting en vooral tegen de bezetting van het Orient House in Oost-Jeruzalem" kracht bijzetten.

Peres eist dialoog

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft zondag in de wekelijkse kabinetsvergadering geëist dat de regering een dialoog aangaat met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Het huidige beleid kan volgens hem niet worden voortgezet, meldt de Israëlische radio.