'Racistisch' Kuifje-album verhuist naar volwassenenafdeling
De Amerikaanse uitgever Borders heeft zijn boekwinkels in Groot-Brittannië de opdracht gegeven het stripalbum 'Kuifje in Afrika' van de kinderrekken naar de volwassenenafdeling te verplaatsen. Borders nam dit besluit nadat de Britse vereniging voor rassengelijkheid (CRE) het tweede Kuifje-avontuur als 'racistisch' had bestempeld.
Volgens de CRE bevat het album 'elementen die voor sommige lezers schokkend kunnen zijn'. Een woordvoerder van de vereniging had het onder andere over tekeningen en dialogen die uitpuilen van schrikwekkende racistische vooroordelen, waar 'de inheemse wilden op apen lijken en praten als debielen'.

De commissie was in actie geschoten na een klacht van een klant van een Borders-winkel in Londen, die had gemerkt dat het gewraakte album er te koop was.

Hergé tekende 'Tintin au Congo' in 1930-1931, toen Afrika nog één grote kolonie van de Europese mogendheden (Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Duitsland, ...) was, en de blanke Europese elite er een zeer paternalistische houding jegens de in haar ogen minder ontwikkelde zwarte Afrikanen op nahield.

In hertekende versies werd zowel aan het taalgebruik als de karikaturale tekeningen van de Congolezen (volle lippen, kroezelhaar, ..) aanpassingen gedaan. Overigens is het album evenmin een favoriet van dierenliefhebbers, want het geweer van Kuifje decimeert er behoorlijk wat inheemse fauna.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig