BRUSSEL - Frank Vanhecke ontkent dat het opnieuw rommelt in het Vlaams Belang na de teleurstellende verkiezingsuitslag. ‘Als de militanten vinden dat ik verantwoordelijk ben, mogen zij zich altijd kenbaar maken. Maar ik heb nog niemand gehoord.’
U was er zondag snel bij om de verkiezingsoverwinning op te eisen, maar naarmate de avond vorderde en het duidelijk werd dat u de 20 procent niet zou halen, werd het heel stil. Probeerde u zich te verschuilen achter de nederlaag?

Daar moet ik het absoluut mee oneens zijn. Op een bepaald ogenblik moest ik vertrekken naar de televisiestudio’s voor een debat. U kunt niet zeggen dat ik mij daar heb weggestoken achter de resultaten, integendeel. Ik kan toch ook niet spreken van een nederlaag als we merkelijk beter scoren dan 2003?

Maar u kunt toch niet ontkennen dat Vlaams Belang aan haar plafond zit? In vergelijking met 2004 verloor u 200.000 stemmen, een vijfde van uw stemmen.

Als journalist en politicoloog zou ik toch voorzichtig zijn met zulke uitspraken. In 2004 zijn de verkiezingen, zoals u weet, in heel bijzondere omstandigheden verlopen (het Vlaams Blok was toen veroordeeld voor racisme, red.). Wat we nu meegemaakt hebben is een enorme score van Yves Leterme, dat bijna een electorale tsunami is. Daarbij komt ook het onverwachtse succes van Lijst Dedecker, die in onze vijver vist. Dan kan ik alleen maar tevreden vaststellen dat Vlaams Belang stand houdt als tweede grootste partij van Vlaanderen.

Toch rommelde het vandaag al in uw partij. Verschillende militanten leggen de verantwoordelijkheid voor de teleurstellende verkiezingsuitslag bij u en Marie-Rose Morel.

Vandaag hebben we een partijbestuur gehouden, zoals elke maandag na een verkiezing, waarop we de resultaten hebben geanalyseerd en hebben besproken hoe we onze strategie moeten bepalen voor 2009. Natuurlijk wordt er gediscussieerd, maar de schuldvraag is niet gesteld. Laat het duidelijk zijn: als voorzitter draag ik mijn verantwoordelijkheid, voor elke verkiezingsuitslag. Als de militanten vinden dat ik verantwoordelijk ben, mogen zij zich altijd kenbaar maken. Maar ik heb nog niemand gehoord.

Toch wordt het mislukken van het kartel met Jean-Marie Dedecker u en Marie-Rose Morel kwalijk genomen.

(ontwijkend) Daarover heb ik altijd een duidelijk standpunt gehad. Ik ben voor een samenwerking van de rechtse krachten in Vlaanderen. Maar het Vlaams Belang is geen eendagsvlieg. Wij werken al meer dan twintig jaar aan deze partij, wij zijn de ruggengraat van rechts Vlaanderen en moeten dan ook de centrale kracht zijn van een Forza Flandria.

Het moet u toch steken dat LDD er nu sterk voor staat?

Mijn partij vertegenwoordigt twintig procent van de kiezers. Naar mijn weten haalt de partij van Dedecker nog altijd maar 6,5 procent. Ik gun hem dat en hoop dat hij zijn ploeg bijeen kan houden, maar we mogen de krachtsverhoudingen niet omdraaien.

Lijst Dedecker zal wel worden uitgenodigd voor de onderhandelingen. U blijft geïsoleerd.

Laten we afwachten wat er aan de onderhandelingstafel gebeurt. Het is moeilijk om daarop vooruit te lopen.

Als de SP.A bereid is een oppositiekuur uit te zitten, kunt u zich niet langer wegsteken achter het feit dat u de enige echte oppositiepartij bent. Uw partij lijkt plots nog van niets zeker.

SP.A komt uit een paarse regering. Bovendien houden alle Vlaamse partijen een Belgisch scenario aan. De een is al Vlaamsgezinder dan de andere. Wij blijven de enige echte oppositiepartij in Vlaanderen, omdat wij een fundamenteel andere politieke houding aannemen.