Vande Lanotte stapt op als voorzitter
BRUSSEL - Johan Vande Lanotte stapt op als SP.A-voorzitter. Hij blijft aan tot de voorzittersverkiezingen op 21 oktober, waarna Caroline Gennez hem zal opvolgen. De partij kiest voor een opposittiekuur, maar is wel bereid een staatshervorming te steunen.
Het partijbestuur van SP.A heeft het ontslag van Johan Vande Lanotte als voorzitter van SP.A aanvaard. Caroline Gennez werd gevraagd de leiding van de partij op zich te nemen. Gennez was nu al ondervoorzitter. Na het vertrek van Steve Stevaert aan het hoofd van de partij was ze ook al een tijdje voorzitter ad interim. Vande Lanotte blijft wel aan tot 21 oktober, wanneer er voorzittersverkiezingen zijn.

De partij kiest bovendien voor een rol in de oppositie. Bij een eventuele staatshervorming is ze wel bereid de nodige stemmen te leveren voor een tweederde meerderheid.'Het is niet omdat we een slecht resultaat haalden dat de bevolking daar het slachtoffer van moet zijn. We gaan niet rancuneus zijn en wat we krijgen voorgesteld op zijn merites beoordelen', aldus Vande Lanotte.

Met de keuze voor de oppositie komt er een einde aan negentien jaar ononderbroken regeren. 'Onze normale plaats is in de oppositie. Het tegenovergestelde zou verwonderen (...) De meerderheid die zich aftekent is inhoudelijk duidelijk anders, wij staan zwak qua aantal zetels en zijn niet nodig voor de meerderheid', verduidelijkte Vande Lanotte.


Rapport-Janssens
Aan voormalig SP.A-voorzitter en huidig Antwerps burgemeester Partick Janssens is gevraagd een evaluatie te maken van de verkiezingen. In augustus zal hij een rapport met zijn conclusies voorstellen.

Het partijbestuur zag ook opnieuw een prominente rol voor Freya Van den Bossche weggelegd. Zij wordt fractieleidster in de kamer.

De partij kreeg gisteren een onverwacht harde oplawaai van de kiezer. Al snel werd duidelijk dat de positie van voorzitter Vande Lanotte niet houdbaar was, ook al verklaarden verschillende SP.A-kopstukken vanmorgen nog dat hem niets te verwijten viel. Vande Lanotte gaf vandaag echter aan dat zijn 'rol aan de top is uitgespeeld'.

Er zouden niet meteen gevolgen zijn voor de Vlaamse regering. De SP.A stipt aan dat het gisteren federale verkiezingen waren, en ze niet rancuneus wil reageren op een ander beleidsniveau.