BAGDAD - De dood van terroristenleider Abu Musab Al-Zarqawi heeft het geweld in Irak nog niet verminderd. Een zelfmoordterrorist reed zondag met een auto vol explosieven in op een controlepost bij de stad Baquba, en doodde daarbij zeven Iraakse militairen en een burger. In het zuidelijke Amarah vonden vijf burgers de dood en raakten meer dan tien gewond bij een vuurgevecht tussen Britse militairen en opstandelingen die een groentemarkt in brand hadden gestoken.

Elders in Irak kwamen bij aanslagen zeker 23 mensen om het leven en raakten tientallen gewond. Terwijl Al-Qaeda in Irak grote aanslagen aankondigde, werd op internet een video geplaatst met de onthoofding van drie veronderstelde leden van sjiitische doodseskaders.

Een autobomaanslag in de Bagdadse wijk Karradah kostte zeker vier mensen het leven. Zestien mensen raakten gewond. Elders in Bagdad trof een bomexplosie een Iraakse politiepatrouille; er viel één dode en drie agenten raakten gewond. In de wijk Dora kostte een soortgelijke aanslag aan één lid van de speciale politietroepen het leven en raakten acht van hen gewond. Voorts werden in Bagdad vijf mensen doodgeschoten en de lichamen van zes vermoorde mensen gevonden.

In de provincie Diyala werden drie Iraakse militairen doodgeschoten en in Baquba een lid van de geneeskundige dienst van het leger. In Mosoel werd een voormalige officier van het Iraakse leger vanuit een rijdende auto doodgeschoten. Ook kwam een voorbijganger om het leven toen langs de kant van een weg een bom ontplofte. Zes mensen raakten gewond. In de plaats Youssifiyah kwam een opstandeling om het leven toen de bom afging die hij aan de kant van de weg had willen plaatsen.

Al-Qaeda zet strijd verder

Al-Qaeda in Irak kondigde grote aanslagen aan en zei de strijd te zullen voortzetten. ,,Voor degenen die de heilige oorlog voerden in naam van Al-Zarqawi, Al-Zarqawi is dood. Maar voor degenen die vochten in naam van God, God leeft en is onsterfelijk'', staat in een verklaring die verscheen op een website waarop Al-Qaeda vaker verklaringen heeft geplaatst.

In het bericht wordt niet gezegd wie Al-Zarqawi zal opvolgen als leider van de groep. Wel staat erin dat de leiding van Al-Qaiea in Irak opnieuw trouw zweert aan Osama bin Laden. Gezegd wordt dat Bin Laden dingen te zien zal krijgen die hem deugd zullen doen: ,,grote aanslagen die de vijand zullen doen schudden als een aardbeving en uit zijn slaap zullen houden''.

Al-Zarqawi kwam woensdag om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval op een huis in de buurt van Baquba. De terroristenleider stond aan het hoofd van Al-Qaeda in Irak. In de verklaring zegt de groep de rug te hebben gerecht, haar evenwicht te hebben hersteld en zich te hebben vernieuwd met vers bloed. Het Amerikaanse leger beschouwt de Egyptenaar Abu Ayyub al-Masri als de meest waarschijnlijke opvolger van Al-Zarqawi.

Gevangenen vrij

Zondag werden ook tweehonderd Iraakse gevangenen vrijgelaten. Zij maken deel uit van een groep van tweeduizend gedetineerden die door de Iraakse regering op vrije voeten zal worden gesteld. Sommigen zitten al jaren in de gevangenis en weten vaak naar eigen zeggen niet eens waarom. De eerste groep van 594 gevangenen werd woensdag vrijgelaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig