,,Geen complot tegen Leterme''
Foto: © mhb
BRUSSEL - Er was geen sprake van een georchestreerde aanval van de sp.a tegen Vlaams minister-president Yves Leterme. "Met de hand op het hart, ik kan u verzekeren: we hadden niets afgesproken", stelde Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) zondag in De Zevende Dag op Eén. "Als ik zeg dat het buiten 27 graden is, ben ik dan iemand aan het jennen?", voegde hij er aan toe.
Leterme was niet tevreden met de uitspraken die de Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert vorig weekend deed in Gazet van Antwerpen over de positie van de Vlaamse minister-president ten opzichte van de federale verkiezingen. Hij noemde die "een ramp" voor Leterme.

Eerder had sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte in een interview aangegeven dat het voor Leterme moeilijk zou zijn in 2007 deel te nemen aan de verkiezingen en tegelijkertijd minister-president te blijven. Louis Tobback deed gelijkaardige uitspraken. Meteen was het beeld van een gecoördineerde aanval ontstaan.

Tobback ontkende dat. "Er is geen complot", luidde het. Hij wees erop dat in een krant intussen dezelfde analyse was gemaakt. "De waarheid kwetst blijkbaar", citeerde de voormalige partijvoorzitter een oude Vlaamse zegswijze. "Waarom mogen we nu niet vaststellen dat het buiten mooi weer is", aldus Tobback.

Tobback kreeg ook vragen voorgeschoteld over de aanstelling van Rudy De Leeuw tot federaal voorzitter van het ABVV. Die had ervoor gewaarschuwd dat de sp.a niet alleen aan de middenklasse moet denken. "De betere verdieners in zijn vakbond hebben ongetwijfeld ook dat soort van middenklasse-reflexen", reageerde Tobback.

"De sp.a heeft haar verantwoordelijkheden en haar lijn. De sp.a moet haar compromissen sluiten en doet dat liefst zoveel als maar kan unisono met de vakbond. (...) Ook de sp.a heeft op een bepaald moment knopen door te hakken wanneer het gaat om compromissen te sluiten binnen de regering", luidde het.

"Als de vakbond ervoor kan zorgen dat we de volstrekte meerderheid halen, dan zullen we het programma van de vakbond uitvoeren", sloot Tobback af met een boutade.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig