Het communiqué van Quick Step
Foto: vdb
Wielerteam Quick.Step ontslaat Tom Boonen niet. Dat is beslist na afloop van een crisisberaad in Wevelgem waarop alle betrokken partijen aanwezig waren. Na afloop verspreidde Quick.Step een communiqué. Hieronder volgt de integrale weergave.
De hoofdsponsor QUICK STEP en het team gaan verder met Tom Boonen.
De volgende stappen worden ondernomen:
- De schorsing wordt bevestigd.
- Er wordt een financieel vergelijk uitgewerkt.
- Er is een begeleidingsplan opgesteld in samenspraak met een erkend centrum en zijn gespecialiseerde mensen. De ploegartsen zullen de supervisie op zich nemen.

Het gaat om een occasioneel gebruik van cocaïne, dat wordt getriggerd door bepaalde situaties, in momenten van ontspanning, met name in de periode tussen belangrijke sportprestaties waarin de boog wat minder gespannen hoeft te staan.

Tom is zich bewust van zijn status, en het feit dat hij door allerlei instanties gecontroleerd wordt, en minimaliseert absoluut het gebruik van cocaïne niet.

Bij gelijkwaardige probleemsituaties in andere domeinen en bij jonge mensen die minder in de schijnwerpers leven wordt een begeleiding als volgt voorgesteld: Het gaat niet om een verslaving in de ware zin van het woord. Betrokkene is geen "slaaf" van het product, maar gebruikt slechts sporadisch in specifieke omstandigheden. Het gaat om een intelligente jongeman, met een goede omkadering en een stabiel gezinsleven die in het overgrote deel van de situaties zijn verantwoordelijkheden opneemt. Er wordt dan counseling door een gespecialiseerde psycholoog of psychiater voorgesteld die handvaten aanreikt om herval te voorkomen. Het gaat dan in de eerste plaats om het erkennen en herkennen van bepaalde situaties die de aanleiding vormen voor het gebruik en het aanleren van de gepaste reactie op die situaties. Herval hoeft niet te worden gedramatiseerd, maar maakt deel uit van het proces naar volledige onthouding.

Gezien de specifieke situatie van Tom Boonen is het aan te raden de begeleiding heel wat strikter te laten verlopen. Het gaat in de eerste plaats om het welzijn van betrokkene en zijn onmiddellijke naasten zelf, maar ook met oog voor de implicaties van zijn gedrag op een hele groep van collega's en medewerkers en op het maatschappelijk leven in zijn totaliteit. Het voorstel is in zijn geval het volgende:

  • de begeleiding, gebaseerd op bovenstaand behandelingsplan, zal minimum één jaar duren, met gedurende de eerste maanden minstens een wekelijks consultatiemoment. Nadien kan de frequentie in overleg met de therapeut worden bepaald.
  • Ter ondersteuning zullen er elke twee weken urinetests worden afgenomen door het behandelingsteam.
  • Daarenboven zal er minstens drie keer per jaar een haaranalyse worden uitgevoerd door een erkend labo.
  • Ten gepaste tijd zal gecommuniceerd worden wanneer Tom terug in competitie komt en of hij er klaar voor is.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig