Geen ontslag, wel boete voor Boonen
Boonen reed samen met Wilfried Peeters weg na de vergadering. Foto: belga
Wielerteam Quick Step ontslaat Tom Boonen niet. De ex-wereldkampioen blijft wel voor onbepaalde tijd geschorst. Hij zal ook een boete krijgen en moet zich intensief laten begeleiden voor zijn drugsprobleem.
Ploegmanager Patrick Lefevere maakte het nieuws maandagavond bekend na afloop van een onderhoud met Boonen, ploegleider Wilfried Peeters, Quick Step-baas Frans De Cock en Boonens manager Paul De Geyter op de hoofdzetel van Quick Step in Wevelgem.

'Het cocaïnegebruik van wielrenner Tom Boonen is occasioneel en gebeurt in periodes van ontspanning tussen belangrijke sportprestaties. Het gaat niet om een verslaving in de ware zin van het woord', staat in een persmededeling die door Lefevere werd uitgedeeld.

Begeleidingsplan voor Boonen

Quick.Step bevestigde er haar samenwerking met Tom Boonen, maar legde hem een straf op en bevestigde zijn schorsing voor onbepaalde duur. Volgens de persmededeling drukt Tom Boonen er zelf op dat hij het gebruik van cocaïne allerminst minimaliseert. Daarom is in samenspraak met hemzelf en een begeleidingsteam van een gespecialiseerd hulpverleningscentrum een begeleidingsplan opgesteld.

'Bij gelijkaardige probleemsituaties in andere domeinen en bij jonge mensen die minder in de schijnwerpers staan, wordt counseling door een gespecialiseerde psycholoog of psychiater voorgesteld, die handvaten aanreikt om herval te voorkomen', aldus de mededeling. 'Binnen zo'n begeleiding gaat het dan in de eerste plaats om het erkennen en herkennen van bepaalde situaties die de aanleiding vormen voor het gebruik en het aanleren van de gepaste reactie op die situaties.'

Wekelijkse consultatie

'Gezien de specifieke situatie van Tom Boonen is het aan te raden de begeleiding heel wat strikter te laten verlopen', vervolgt de mededeling. 'Zijn gedrag heeft immers heel wat implicaties op een hele groep van collega's en medewerkers en op het maatschappelijk leven in zijn totaliteit.' Daarom wordt voorgesteld dat Tom Boonen zich minstens één jaar zal laten begeleiden, met gedurende de eerste maanden minstens een wekelijks consultatiemoment. Elke twee weken zal er een urinetest afgenomen worden door het behandelingsteam. Daarenboven zal er minstens drie keer per jaar een haaranalyse uitgevoerd worden door een erkend labo.

'Boonen zal gestraft worden'

Zowel Patrick Lefevere als Paul De Geyter hielden na afloop de lippen stijf op elkaar. Wilfried Peeters stoof met Tom Boonen als passagier weg in zijn terreinwagen. Frans De Cock verwees naar de persmededeling en gaf enkel nog mee 'dat ook besproken is dat Tom Boonen zal gestraft worden'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig