Advocaten hielden publicatie over eerste cocaïnetest tegen
Foto: photo news
Dat Tom Boonen op 15 november 2007 een eerste keer werd betrapt op het gebruik van cocaïne, gaf hij al in december 2008 toe aan Hans Vandeweghe van De Morgen. Boonen bekende schuld, maar zijn advocaten hielden de publicatie van het interview tegen.
Een schuldbekentenis vooraf paste niet in de juridische tactiek van de advocaten. Het was de bedoeling dat Boonen voor de rechter mea culpa zou slaan en daardoor opschorting zou verkrijgen, wat later ook gebeurde.

De informatie over de positieve test was naar De Morgen gelekt. Toen Vandeweghe Boonen er mee confronteerde, gaf hij de feiten meteen toe. Boonen stemde in met een interview en ging over tot een volledige schuldbekentenis. De ploegleiding was volgens De Morgen opgelucht en vond het interview een correcte weergave, maar de advocaten van Boonen staken stokken in de wielen. Nu Boonen opnieuw betrapt werd op het gebruik van cocaïne, pakt De Morgen alsnog uit met het interview.

In het interview spreekt Boonen openlijk over zijn probleem. 'Cocaïne is een groter probleem dan het lijkt en niet zo onschuldig als iedereen denkt. Ik wil dat echt zeggen, en niet alleen voor mij maar voor de vele mensen die het gebruiken, want het zit overal, echt overal. Het is even makkelijk als een koffie gaan drinken. Dat ik ermee in aanraking ben gekomen heeft niets te maken met sterrendom of met geld of met het wielermilieu. Cocaïne zit bij de jeugd maar ook niet alleen bij de jeugd', aldus Boonen, die toegeeft dat hij fout is geweest.

Even later bevestigt Boonen dat hij een recreatieve gebruiker was. 'Ik weet nu dat ik met vuur heb gespeeld, maar dat weet je op het moment zelf niet. Dan is het inderdaad banaal, simpel en gemakkelijk. Pas als je het een paar maanden niet hebt gebruikt, besef je dat het op het randje was en dat je zelf problemen hebt gezocht.'

Boonen werd door de UCI pas enkele weken na zijn vermeende eerste positieve test in mei 2008 op de hoogte gebracht dat hij al eerder was betrapt op het gebruik van cocaïne. In het interview met De Morgen zegt hij daar allesbehalve blij mee te zijn. 'Ze hadden het mij beter gezegd. En weet je wat ze ook beter zouden doen: het ook op de lijst zetten voor buiten competitie. Overal staat dat het buiten competitie niet strafbaar is'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig