Boonen werd drie keer betrapt
Foto: belga
Tom Boonen testte niet twee maar drie keer positief op cocaïne. Op 15 november 2007 onderging hij in Monaco een controle buiten competitie van de Internationale Wielerunie (UCI). Dat meldde onze krant al afgelopen december.
Het lab in Gent vond in 2007 geen verboden middelen in de urine, maar wel cocaïne en xtc. Omdat beide substanties alleen verboden zijn in competitieverband maakte Docolab Gent een negatief analyserapport op zonder meer.

Urinestaal 2279316, zo heet de derde maar eigenlijk de allereerste cocaïneplas in het dossier van Tom Boonen. Afgenomen door de UCI bij een controle buiten competitie in Balen op 15 november 2007. Zowel Boonen als de QuickStepploegleiding weten pas sinds december 2008 van het bestaan van dat staal af.

Opdrachtgever UCI had niet de plicht om de aangetroffen metabolieten van cocaïne en ecstasy te melden aan de politie. België is het enige land waar die meldingsplicht wel bestaat. Dat is meteen ook de reden waarom Tom Boonen afgelopen vrijdag andermaal het parket van Turnhout over de vloer kreeg. Bij een gerichte controle van de Vlaamse Gemeenschap op 25 april werden zoals bekend opnieuw sporen van cocaïne aangetroffen in de urine van Boonen. De Vlaamse Gemeenschap lichtte daarop het parket in.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig