ANTWERPEN - In Antwerpen heeft een man vanmiddag op straat een vrouw en een kind doodgeschoten. Een andere vrouw raakte zwaargewond. De politie kon de man daarna zelf neerschieten. Volgens het parket is het nog te vroeg om de schietpartij als een racistische daad te bestempelen. Toch wijst alles erop: De vrouw die overleden is, was een kleurlinge die als au-pair op het kind paste, de gewonde vrouw was een Turkse.

Eerst schoot de jongeman in de Kleine Goddaard met jachtwapen op een 46-jarige vrouw van Turkse origine. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar. Vervolgens zette de schutter zijn tocht door de stad verder en schoot een gekleurde vrouw en een blank meisje van twee neer. Beide slachtoffers overleden ter plaatse, aldus het parket. De vrouw was een au-pair die zorgde voor het kindje van twee jaar oud.

Een politieagent die toevallig in de buurt was, hoorde van omstaanders dat er een man met een wapen door de stad trok. De agent lokaliseerde de verdachte en vroeg de jongeman drie keer het geweer van zijn schouder te halen en het wapen op de grond te leggen. De schutter weigerde en maakte een plotse beweging, waarop de politieman hem in de buik schoot.

De schutter werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij bewaakt wordt. Zodra hij in staat is te worden gehoord, zal de onderzoeksrechter hem ondervragen.

Getuige

Een getuige die met een vriend in de Lange Koepoortstraat stond te praten, zag hoe de dader eerst op de vrouw en dan op het kind schoot. Volgens de getuige was er helemaal geen aanleiding om te schieten. Volgens de ooggetuige was de schutter in het zwart gekleed en had hij lang haar dat opzij was afgeschoren.

Na de schietpartij wandelde de schutter rustig verder. Vervolgens draaide hij zich om naar de getuige en zijn vriend. Die sprongen achter een hoek omdat ze dachten dat de man zijn karabijn op hen richtte.

Racisme

Het Antwerpse parket benadrukt vanavond dat het te vroeg is om de schietpartij als een racistische daad te bestempelen. ,,De dader is nog niet verhoord kunnen worden. Het is dus bijzonder voorbarig om nu al uitspraken te doen over zijn drijfveren of motieven.''

Het erop dat de dader extreemrechtse sympathieën had. Hij zou stickers en papieren van extreemrechtse organisaties bij zich hebben gehad. De 18-jarige dader werd aanvankelijk omschreven als een achttienjarige skinhead, maar het zou gaan om een goth.

De man had geen banden met zijn slachtoffers. Hij kwam ook nooit eerder in aanraking met het gerecht, aldus het parket.

Kocht wapen pas vanmorgen

De schutter kocht zijn moordwapen pas vanmorgen. Belgen van achttien jaar of ouder kunnen in ons land zonder probleem een jachtgeweer kopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in