Burenvete verscheurt Ardens dorpje Rochehaut
Foto: rr
Het dorpje Rochehaut in de provincie Luxemburg beleeft moeilijke tijden. Het landelijke dorp in de Belgische Ardennen, dat hoog boven de meanders van de Semois uittorent, is sinds afgelopen zomer verdeeld in twee kampen: de familie Boreux, die in Rochehaut een hotel, herberg, restaurants en een dierenpark uitbaat, en een groep tegenstanders.

De situatie verslechterde toen chef-kok Michel Boreux een centrum wilde oprichten gewijd aan het leven op de boerderij. Tegenstanders van het project lieten de bouwvergunning annuleren door de Raad van State.

Nu is het dorpje verdeeld in twee kampen: aan de ene kant de familie Boreux en hun aanhangers, aan de andere kant de leden van de vzw 'les Fet’Chir'. In december schreef iemand een anonieme brief die gericht was tegen de familie Boreux, maar ook tegen bepaalde dorpelingen en politici. Sindsdien is dit het gespreksonderwerp in het anders zo rustige Rochehaut.

Albert Didot, een van de oudste handelaars van het dorp, heeft aangeboden als bemiddelaar op te treden tussen de twee kampen om zo een einde te maken aan de negatieve publiciteit.

,,Ik heb Michel Boreux ontmoet en hij wil rond de tafel zitten om te praten. Ik heb ook een telefonisch onderhoud gehad met de vertegenwoordigers van Fet’Chir. Hen ontmoet ik een van de volgende dagen om te zien of ook zij bereid zijn tot een gesprek", aldus Didot. Als beide kampen akkoord gaan, kan er binnen een tweetal weken vergaderd worden. ,,Ik hoop dat de ontmoeting iets oplevert. Voor het welzijn van het dorp moet er een einde komen aan deze situatie. We krijgen al een slechte reputatie, zelfs buiten de regio."

Een andere inwoner van Rochehaut is ondertussen met een petitie gestart om de rust in het dorpje te herstellen. Er werd al een zestigtal handtekeningen ingezameld.