BRUGGE - De 67-jarige Wielsbeekse OCMW-voorzitter Noël Demeulenaere blijft nog minstens twee weken in de cel. Het parket van Brugge tekent beroep aan tegen de vrijlating onder voorwaarden door de raadkamer, deze ochtend. Ten vroegste over veertien dagen verschijnt Demeulenaere voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Hij zit in voorhechtenis in het kader van het onderzoek naar corruptie bij West-Vlaamse ambtenaren van AROHM en AMINAL.
De oud-burgemeester, huidige OCMW-voorzitter, wielermecenas en ex-topman in de textielsector Noël Demeulenaere wordt verdacht van actieve corruptie. Hij zou een tussenpersoon zijn geweest in het systeem waarbij West-Vlaamse topambtenaren van AMINAL en AROHM in ruil voor dure etentjes en reisjes gunstige adviezen afleverden voor bouwprojecten. In het dossier zitten nog vier ambtenaren en één andere tussenpersoon in voorhechtenis.

De raadsman van Noël Demeuelenaere, meester Reinhold Tournicourt van de Brusselse balie, wou naar aanleiding van de verschijning van zijn cliënt voor de raadkamer geen commentaar geven aan de media. De man wou zelfs de beslissing van de rechtbank niet bekend maken. Ook op de vraag of zijn cliënt blijft ontkennen zoals het parket eerder meedeelde, volgde geen antwoord. De advocaat liet enkel verstaan dat hij het niet op prijs stelde dat hij werd gefilmd.

Het corruptieonderzoek in Brugge is niet het enige gerechtelijke dossier waarin Demeulenaere voorkomt. Samen met een dertigtal anderen wordt de Wielsbekenaar door het Brusselse parket ook verdacht van financiële wanpraktijken bij textielbedrijf Beaulieu in de jaren 1980 en 1990. Begin jaren 1990 werd hij al twee keer veroordeeld: één keer voor het bezit van een radardetector tegen snelheidscontroles en één keer voor wantoestanden bij de verkoop van aandelen van een Kortrijks hotel. De veroordelingen kostten hem destijds de burgemeestersjerp. In de wielerwereld blijft de naam van Noël Demeulenaere verbonden aan de ploeg Beaulieu-Flandria waarvoor in de jaren ’70 onder meer Freddy Maertens reed.