Ontvoerde Chinezen zouden weer vrijgelaten zijn (update)
TOKYO/DOHA - In Irak zijn vandaag zeven Chinezen gegijzeld. China, dat nochtans fel tegen de inval in Irak gekant was, heeft dat vandaag bevestigd. Later op de dag meldde het Chinees persagentschap dat de zeven weer vrijgelaten zijn. Zondag werden een tiental kilometer ten noorden van Bagdad nog eens twee Tsjechen ontvoerd. Volgens de Tsjechische ambassade werkten ze voor de Tsjechische zender CT. Daarnaast zijn ook twee Amerikaanse soldaten en zeven Amerikaanse werknemers van het bedrijf Halliburton vermist. Het is onduidelijk of die negen nog in leven zijn.
Ondertussen duurt de onduidelijkheid over het lot van de drie Japanse gijzelaars voort. Bemiddelaar Muhzer Dulaimi zei zondagmiddag dat één van hen binnen de 24 uur zal worden gedood als de Japanse regering haar troepen niet uit Irak terugtrekt. Zaterdag hadden de gijzelnemers beloofd dat ze de Japanners binnen de 24 uur zouden vrijlaten.
Dulaimi las op de Arabische zender al-Jazeera een dreigbrief voor van de gijzelnemers, de zogenaamde Saraya al-Mujahideen groep. Het ultimatum van 24 uur ging zondag in en zou niet hernieuwbaar zijn. De twee andere gijzelaars zouden met een interval van twaalf uur gedood worden.

Zaterdagavond meldde de Arabische televisiezender Al-Jazeera nog dat de drie Japanse gijzelaars - twee hulpverleners en een journalist - gezond en wel waren en op zondag zouden vrijgelaten worden.

De broer van een van de gijzelaars toont de
petitie voor terugtrekking van de Japanse
troepen
© ap

De families van de gijzelaars hebben zondag een brief gestuurd naar Al-Jazeera waarin ze vragen om nieuws en waarin ze de Japanse regering oproepen om hun troepen uit Irak terug te trekken. Ze benadrukken dat het Japanse volk voorstander is van een terugtrekking van de troepen uit Irak.

Buitenlanders vrijgelaten

Zondagavond werden acht Aziatische chauffeurs, die in Irak voor de coalitietroepen werken en ontvoerd werden, vrijgelaten. De ontvoerders zouden hen hebben vrijgelaten na een oproep van een moslimorganisatie om burgerslachtoffers vrij te laten wanneer ze beloven niet meer met de bezetter samen te werken.

Eerder zondag werd de Brit Gary Teeley, die op 5 april werd ontvoerd in de zuidelijke stad Nasiriyah, vrijgelaten. Teeley werkte als adviseur van een firma uit Qatar op een Amerikaanse legerbasis.

 

Later op de dag kwam van Mohsen Abdul-Hamid, een lid van de Iraakse bestuurraad, het bericht dat er twaalf buitenlandse gijzelaars vrijgelaten waren. Of het om dezelfde groep gegijzelden ging waarvan eerder al bekend was dat ze vrijgelaten waren, was niet duidelijk.  

Ontvoering nieuw wapen

De afgelopen week volgden de berichten over ontvoeringen en verdwijningen van buitenlanders elkaar in snel tempo op. Een overzicht.

  • De Amerikaan Thomas Hamill werd gevangengenomen in de buurt van Bagdad toen het konvooi waarvoor hij reed, werd overvallen. Een cameraploeg van de Australische omroep ABC kon de man ,,interviewen'' terwijl hij met een wapen werd bedreigd door een gemaskerde man. Zijn ontvoerders dreigen ermee de man om te brengen. Het Pentagon kon niet uitsluiten dat er bij de overval nog meer Amerikaanse burgers werden gekidnapt. Er zou sprake zijn van vier vermisten.

  • De Arabische tv-zender Al Arabiya zond beelden uit van een gemaskerde en gewapende man die beweerde dertig buitenlanders gevangengenomen te hebben. ,,We hebben Japanse, Bulgaarse, Israëlische, Amerikaanse, Spaanse en Koreaanse gijzelaars'', zei de man, die sprak in naam van de (onbekende) Brigades van Martelaar Sjeik Ahmed Yassin. Hij dreigde ermee de gevangenen te onthoofden tenzij de Amerikaanse troepen zich zouden terugtrekken uit Fallujah. Of de bedreigingen ernstig moeten worden genomen, is niet duidelijk. Op de beelden waren geen gijzelaars te zien.

  • Opstandelingen beweerden vrijdag dat ze vier Italianen en twee Amerikanen hadden gegijzeld in het westen van Bagdad. Maar volgens het Italiaanse leger worden er geen militairen of burgers vermist.

  • Donderdag waren er op de Iraanse tv beelden te zien van een Canadese hulpverlener en een Palestijn. Zij worden gevangen gehouden door de ,,Ansar a-Din''-groepering, die hen ervan beschuldigt te spioneren voor Israël.

© belga
'Vermiste Duitsers omgekomen'

Ondertussen meldt The Sunday Telegraph dat de Duitsers die sinds gisteren vermist zijn, zijn omgebracht door Iraakse rebellen. De krant publiceerde zondag foto's van de lichamen van de veiligheidsambtenaren.

De Duitsers waren op weg van Jordanië naar Bagdad toen hun konvooi werd aangevallen door Iraakse rebellen. Het zesde en laatste voertuig waarin de Duitsers zaten, werd beschoten en moest halthouden, meldt de Britse krant. Toen de Duitsers uitstapten, werden ze doodgeschoten. Het voertuig brandde uit.

Amerikanen

De Arabische televisiezender al-Jazeera toonde zondag beelden van twee dode lichamen. Volgens de zender gaat het om twee Amerikaanse burgers die gedood werden door Iraakse rebellen.

Het zou gaan om twee officieren van de Amerikaanse inlichtingeniensten die in Irak aan het werk zijn. De twee lichamen die op de zender te zien waren, liggen aan de kant van een weg ergens in Irak en worden omringd door een groep Irakezen

Legerhelikopter neergehaald

Ten westen van Bagdad is zondag een Amerikaanse legerhelikopter neergeschoten. Over het lot van de bemanningsleden is niets bekend.

Het gebied ten westen van Bagdad is een bolwerk van de soennitische guerilla, die de Amerikaanse troepen en hun Iraakse bondgenoten voortdurend bestoken sinds de val van het bewind van Saddam Hoessein in april 2003. In totaal werden negen helikopters door de guerilla neergeschoten sinds de invasie van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in maart 2003 in Irak.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in