Paus verontschuldigt zich in brief
Paus Benedictus XVI lichtte in een brief, die morgen in Rome officieel wordt voorgesteld, zijn beslissing toe over de opheffing van de excommunicatie van het broederschap Pius X. Dat melden verschillende religieuze media.

In januari hief de Duitse kerkleider de excommunicatie op van vier volgelingen van de aartsconservatieve aartsbisschop Marcel Lefèbvre. Ongeveer tegelijkertijd zond de Zweedse televisie een vraaggesprek uit met één van hen, de Britse bisschop Richard Williamson. Die ontkende daarin onder meer het bestaan van de gaskamers in nazi-Duitsland, iets wat wereldwijd voor opschudding zorgde. Het Vaticaan eistte toen dat Williamson zijn negationistische uitspraken zou intrekken. Er heerste ook kritiek op enkele adviseurs van de paus.

Benedictus XVI verdedigt nu in een brief aan alle bisschoppen wereldwijd, zijn besluit en omschrijft de beslissing als een gebaar van verzoening. Wel erkent hij de begane vergissingen.

De Italiaanse krant Le Foglio schreef woendag dat de paus in zijn brief alvast de conclusie trekt dat Rome meer aandacht moet besteden aan internet als informatiebron. Het Vaticaan had ook beter zijn motieven moeten toelichten inzake de opheffing van de excommunicatie en de betekenis daarvan. Verschillende onnodige misverstanden zouden op die manier vermeden zijn. Zo werden de vier bisschoppen in sommige seculiere media als katholieke bisschop voorgesteld.

In de brief spreekt de paus ondermeer zijn trouw aan de besluiten van Vaticanum II uit. Daarnaast zal de commissie 'Ecclesia Dei'ook in de toekomst de onderhandelingen, die als doel hebben de breuk ongedaan te maken, blijven leiden, zo schrijft de paus.'Maar dat zal in nauw overleg gebeuren met de Congregatie voor de Geloofsleer', staat er volgens KerkNet nadrukkelijk bij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in