Chirac stelt zich niet herkiesbaar
PARIJS - De Franse president Jacques Chirac heeft zondagavond zijn afscheid uit de politiek aangekondigd. In de verkiezingen over zes weken zal hij de Fransen niet vragen om een nieuw mandaat, zei hij in een televisietoespraak. Het besluit van Chirac komt niet onverwacht.

Sinds de Fransen de Europese grondwet twee jaar geleden in een referendum verwierpen heeft hij aan politiek gewicht ingeboet. In januari van dit jaar koos zijn UMP-partij zijn rivaal Nicolas Sarkozy tot presidentskandidaat.

,,De tijd is gekomen om het land op een andere wijze te dienen'', zei Chirac die al twaalf jaar het staatshoofd van Frankrijk is.

Opvolger

Over zijn persoonlijke keuze voor de verkiezingen van april/mei wilde Chirac zich nog niet uitspreken. In zijn toespraak verwees hij op geen enkele manier naar de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy. Die behoort net als Chirac tot de neogaullistische UMP, maar het is een publiek geheim dat de twee niet de beste maatjes zijn.

De strijd om zijn opvolging ligt nog volledig open. In de peilingen heeft Sarkozy een lichte voorsprong op de socialistische kandidate Ségolène Royal en de centrumpoliticus François Bayrou. Als geen van de kandidaten in de eerste stemronde op 22 april een absolute meerderheid wint moet een tweede stemronde op 6 mei tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen behaalden de beslissing brengen.