Ljubojevic houdt Genk op kop
Foto: belga
Invaller Goran Ljubojevic heeft zondag halfweg de tweede helft RC Genk een gelijkspel bezorgd en de Limburgers zo aan de kop van de ranglijst gehouden. Het is niet duidelijk wie het meest tevreden mag zijn met dit resultaat.
De wedstrijd leek alleen in de beginfase een kopie van de bekermatch van anderhalve week terug. Echt verbazingwekkend was dat niet. Ook al waren Caillet en Tchité weer fit, toch hadden beide trainers voor de opstelling van het bekerduel gekozen. Het enige nieuwe gezicht op het veld was scheidsrechter Vervecken, die de geblesseerde Allaerts verving.

Anderlecht zette net zoals vorige keer de partij meteen naar zijn hand. We waren nauwelijks 25 seconden bezig toen Hassan een huizenhoge kans over een leeg doel kopte.

Een overtreding met blessure van Boussoufa veranderde het aangezicht van de topper. Het thuispubliek roerde zich omdat de Marokkaanse Nederlander geen gele kaart kreeg en het spel werd fysieker. Als het vorige duel tussen deze twee ploegen open was en bol stond van de schoonheid dan werd dit een gesloten confrontatie waarin de techniek moest wijken voor de fysieke kracht.

Dat was beslist niet in het voordeel van de bezoekers. Genk moest Haroun vervangen door Coelho en kwam sterker opzetten. Veel doelgevaar leverde dat echter niet op. Er was alleen een volley van Vandenbergh die in het zijnet verdween.

Boussoufa werd een tijdlang langs de kant met naald en draad bewerkt en had het nadien moeilijk om in de match te geraken. Even voorbij het halfuur vond hij even zijn gouden muiltjes terug en pakte met een prachtige doorsteekpas uit. Matoukou en Mikulic lieten Frutos te gemakkelijk uit hun rug weglopen en Anderlecht stond op voorsprong.

Genk was van slag en slaagde er niet in wat terug te doen. Een vrije trap van Soetaers ging naast het doel. Meer had de thuisploeg niet in te brengen. De Limburgers mochten blij zijn dat een knal van de hardwerkende Goor op de rug van De Decker in plaats van in de kruishoek eindigde en Bailly moest de voetbalgoden dankbaar zijn dat hij na een slippertje geen strafschop tegen kreeg, toen hij Pareja vloerde.

Bij het begin van de tweede helft kon Genk met reden een strafschop claimen, toen Soetaers door Juhasz van de sokken werd gelopen. Vervecken wilde ook nu van geen overtreding weten. De Hongaar bleef geblesseerd achter, zodat we het Belgische debuut van de Zweed Max Von Schleebrugge zagen.

Genk ontwikkelde steeds meer energie en de bezoekers kropen achteruit. Dat was niet de meest aangewezen tactiek en de Brusselaars kregen de problemen waar ze om vroegen. De ploeg van Hugo Broos had te weinig ideeën in huis, want alleen Coelho leek in staat iets te kunnen afdwingen.

De trainer schoot zijn team echter te hulp. Vandenbergh werd gewisseld voor Ljubojevic en die buffelde al bijna meteen een voorzet van Chatelle voorbij een roerloze Zitka.De Limburgers geloofden weer in winst en voelden dat er bij de tegenstander enkele spelers naar hun tweede adem hapten. Toch was er nog een flits van de ingevallen Tchité, die sneller was dan de ook al ingevallen Caillet. Zijn schot zoefde echter rakelings naast. Chatelle deed dit vlak voor tijd aan de overkant nog eens over.

Het bleef 1–1 en daar konden beide ploegen vrede mee hebben. Het betekent dat Genk in de competitie thuis ongeslagen blijft, na de derde topper van het seizoen (Standard en Club Brugge) waarin de Limburgers in het Fenixstadion op een gelijkspel bleven steken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in