LONDEN - Een voormalige hoge functionaris van het Iraanse ministerie van Defensie die vorige maand op mysterieuze wijze in Turkije verdween, was sinds 2003 een spion voor rekening van het westen. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times.
Het gaat om de ex-bevelhebber van de Revolutionaire Wacht en voormalig vice-defensieminister in Iran, generaal Ali Reza Asghari. Teheran beschuldigt er de westerse inlichtingendiensten van Asghari te hebben ontvoerd.

Van hun kant stellen verschillende media, waaronder de Amerikaanse krant Washington Post dat de functionaris op vrijwillige basis de wijk zou genomen hebben en zou hebben willen ,,samenwerken'' met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

The Sunday Times stelt nu dat zijn verdwijning in februari tijdens een privéverblijf in Istanboel georganiseerd werd omdat de Iraanse autoriteiten lucht kreeg van zijn activiteiten. De krant haalt Iraanse bronnen aan die zeggen dat de vlucht van de functionaris gedurende verschillende maanden werd georganiseerd en schrijft dat minstens tien leden van zijn familie Iran hebben verlaten, onder wie zijn twee zonen en zijn kleinkinderen.

De generaal zou documenten bij zich gehad hebben over de banden van Iran met terreurorganisaties in het Midden-Oosten, aldus The Sunday Times. Hij zou wel niet in het bezit geweest zijn van documenten over het Iraanse nucleaire programma.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül liet deze week optekenen dat de Turkse autoriteiten intens onderzoek doen om de generaal terug te vinden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in