SP.A wil ouderschapsverlof optrekken tot 1 jaar
Foto: rr
BRUSSEL - SP.A wil het ouderschapsverlof per kind optrekken tot 1 jaar. Het voorstel maakt deel uit van het gezinsprogramma waarmee de partij naar de kiezer trekt. De Vlaamse socialisten willen daarvoor de komende legislatuur 160 miljoen euro uittrekken.
De partijtop trokken zich dit weekend op een hoeve in het Limburgse Heers terug om de basis te leggen voor het verkiezingsprogramma van SP.A. De komende maand wordt het document besproken met de afdelingen en een reeks middenveldorganisaties.

Nadien volgt het inhoudelijke debat met Spirit. Pas in april volgt de discussie over de lijstvorming, stelde Vande Lanotte zondag.

De vier cruciale thema's uit het partijprogramma zijn het klimaat, het internationale, de strijd voor een nieuw, sociaal model en aandacht voor kinderen en gezinnen in de samenleving. Vooral het laatste hoofdstuk is nieuw.

Het opvallendste voorstel is de verruiming van het ouderschapsverlof. Bedoeling is dat per kind 1 jaar kan worden opgenomen, tot het 12 jaar oud is. Daarnaast pleit de partij voor flexibelere kinderopvang en stimulansen voor onthaalouders.

In het plan zit ook een luik armoedebestrijding, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar eenoudersgezinnen. Tot slot heeft SP.A een reeks voorstellen klaar om de regelgeving aan te passen aan nieuwe gezinsvormen.

Johan Vande Lanotte had het zondag over een vrij ambitieus plan dat ,,de terugkeer inluidt van het geloof in de maakbaarheid van een sociaal rechtvaardige maatschappij''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in