Belgische blauwhelmen hadden remproblemen
Foto: belga
Het verkeersongeval dat woensdag in Libanon is gebeurd met een gepantserd Pandur-legervoertuig, werd veroorzaakt door een probleem met de remmen. Dat blijkt uit de eerste conclusies van het militair technisch onderzoeksteam, zo laat het ministerie van Defensie zondag weten.
Na het ongeval van 7 maart startte Defensie onmiddellijk een intern onderzoek. Zowel uit het technisch onderzoek als uit de verklaringen van de gewonde militair blijkt dat de remmen van het voertuig wegvielen, na ongeveer 1,7 kilometer op een steil aflopende weg (15 procent).

,,Daardoor kreeg de Pandur steeds meer snelheid, tot men de controle over het voertuig verloor, met de gekende dramatische gevolgen'', luidt het in de mededeling. Defensie benadrukt wel dat het om tussentijdse onderzoeksresultaten gaat.

Het belangrijkste remsysteem van de Pandur is de motorrem, maar daarnaast is ook een noodrem voorzien. ,,Beide systemen werden teruggevonden in totaal onbruikbare toestand wegens oververhitting'', meldt Defensie.

Uit voorzorg werden inmiddels alle Pandurs van Belufil geïnspecteerd en werd er voorzien in de vervanging van hun remsystemen. Ook de andere voertuigen van Belufil worden geïnspecteerd. Bovendien zullen alle Pandurs van Defensie aan een grondige controle onderworpen worden.

Woensdag 7 maart reed in Zuid-Libanon een gepantserd wielvoertuig (Pandur) met vier Belgische blauwhelmen aan boord in een ravijn. Twee militairen kwamen bij het ongeval om het leven. Eén blauwhelm stierf later in het ziekenhuis. Een vierde militair raakte zwaargewond, maar is niet in levensgevaar. Hij zal binnenkort terugkeren naar België samen met zijn naaste familie die hem op dit ogenblik bijstaat in het ziekenhuis van Sidon, meldt Defensie nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in