David Millar wint proloog Parijs-Nice
Foto: reuters
De Brit David Millar heeft zondag de proloog van Parijs-Nice gewonnen. Millar toonde zich op het 4,7 km lange parcours in de straten van Issy-les-Moulineaux één seconde sneller dan de verrassende Tsjech Roman Kreuzinger (Liquigas). De Fransman Sébastien Joly (Française des Jeux) werd derde op twee seconden.
Gert Steegmans (Quick Step-Innergetic) eindigde als eerste Belg op de 16e plaats, op 8 seconden van Millar.

Net geen verrassing van formaat in de proloog van Parijs-Nice. Roman Kreuziger, die in mei nog 21 jaar moet worden en die vorig jaar al debuteerde bij de profs, werd pas in de slotfase van de tabellen gefietst door David Millar.

Dopingzondaar

Die 30-jarige in Frankrijk wonende Brit is natuurlijk geen doetje in de specialiteit. Hij werd in 2001 al een keer tweede achter Jan Ullrich in het WK tijdrijden en in 2003 was hij in Hamilton ook de beste tegen het uurwerk. Maar toen barstte de bom. Doping bij Cofidis en EPO gevonden bij Robert Millar, die deemoedig alles bekende, zijn wereldtitel moest inleveren en voor twee jaar geschorst werd. Een schorsing die pas eindigde kort voor de start van de Tour 2006.

Millar vocht voor zijn terugkeer en werd een eerste keer beloond met een overwinning in de tijdrit van Cuenca in de Vuelta van vorig jaar. Volledig zuiver wil hij nu zijn status van weleer heroveren. Zijn ambitie na zijn winst in de proloog van de Koers naar de Zon mocht gehoord worden.

,,Trui zo lang mogelijk houden"

,,Ik heb de leiderstrui in handen", aldus de kopman van Saunier Duval-Prodir. ,,Mijn eerste objectief van het seizoen, al vreesde ik er voor na een valpartij op training in januari, waardoor ik de Ronde van Californië moest missen. Maar nu ik de trui toch heb, wil ik die zo lang mogelijk houden. Zo lang mogelijk wil zeggen tot in Nice. We hebben de ploeg om die trui te verdedigen. Onze Spaanse ploeg is misschien wel de sterkste van het hele lot in Parijs-Nice."

Duidelijk taal van David Millar die welgeteld een seconde sneller fietste dan Roman Kreuziger. De Tsjech dacht al aan de hoogste plaats op het podium, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de trui van leider in het jongerenklassement.

Klassementsrijders doen het goed

Van de echte klassementscoureurs waren Alberto Contador en Levi Leipheimer de sterksten. De winnaar van de Ronde van Californië moest slechts drie seconden prijs geven aan Millar, de Spanjaard amper twee seconden. Ook andere kandidaten voor het podium in Nice deden het niet slecht.

Luis Leon Sanchez, Cadel Evans, Davide Rebellin en Samuel Sanchez beperkten de schade ook tot luttele seconden. Alleen Frank Schleck viel als kopman van Team CSC enigszins uit de boot.

Boonen last van buikgriep

Gert Steegmans werd eerste Belg op de zestiende plaats. ,,Allicht omdat Tom Boonen zich met wat buikgriep niet zo goed voelde", aldus de Limburger. ,,Zelf verspeelde ik een plaats in de top-10 omdat ik de bocht op een kilometer van de streep totaal verkeerd ingeschat had. Maar niet getreurd. Ik heb bewezen dat de conditie goed is en dat we maandag in de eerste vlakke etappe voor de overwinning kunnen gaan met Tom Boonen."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in