Monument onthuld voor Madrileense slachtoffers
Foto: epa/belga
MADRID - De Spaanse koning Juan Carlos heeft zondag in Madrid een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van 11 maart 2004. Het monument bevindt zich op het plein voor het Madrileense Atocha-station, waar drie jaar geleden de aanslagen op verschillende pendeltreinen plaatsvonden.
Het monument van elf meter hoog is een cilindervormige koepel en bestaat uit stukjes glas. Het werd onthuld in aanwezigheid van de Spaanse koning Juan Carlos, koningin Sofia, premier José Luis Rodriguez Zapatero, verschillende ministers en familieleden van de slachtoffers.

Het monument is ontworpen door het Spaanse architectenbureau FAM. Binnenin de futuristische constructie is een hele reeks boodschappen gegraveerd die in de dagen na de aanslagen werden neergeschreven door Madrilenen.

191 slachtoffers

Bij de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid kwamen 191 mensen om het leven. De 29 vermoedelijke daders en mededaders staan momenteel terecht voor het Spaanse gerecht. Het einde van het proces wordt in juni of juli verwacht. De zeven hoofdverdachten riskeren een gezamenlijke straf van 270.600 jaar cel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in