DUBAI - Een groep moslimextremisten dreigt met aanslagen in Duitsland en Oostenrijk als deze landen hun troepen niet uit Afghanistan terugtrekken. Dat blijkt uit een video die zondag op het internet werd gepubliceerd door een groepen die banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaida.
,,De deelname van Duitsland aan de oorlog tegen de islam en tegen de moslims'' zou het land volgens de groep schade kunnen berokkenen, zo luidt het in de videoboodschap.

,,Welk belang heeft Duitsland erbij om 2.750 manschappen naar Afghanistan te sturen om te vechten aan de zijde van president Bush en zijn bende?'', zo leest een gemaskerde man in de video. De videoboodschap werd op het internet geplaatst door de groep 'De stem van Kalief', die banden heeft met al-Qaida.

In de boodschap wordt ook Oostenrijk bedreigd. ,,Oostenrijk was en is nog altijd een van de veiligste landen ter wereld (...) Maar dat zou wel eens kunnen veranderen'', luidt het.

Duitsland heeft zo'n 3.000 soldaten in Afghanistan in het kader van de NAVO-troepenmacht in Afghanistan. Oostenrijk levert momenteel slechts vijf officieren.

Zaterdag werd ook al een video openbaar gemaakt waarin de ontvoerders van twee Duitse burgers in Irak eisen dat de Duitse troepen zich binnen de tien dagen uit Afghanistan terug trekken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in