NOUAKCHOTT - In Mauritanië zijn zondag de stemlokalen geopend voor belangrijke presidentsverkiezingen. De stembusgang wordt gezien als het begin van een democratisch tijdperk in het Noordwest-Afrikaanse land.
De meer dan een miljoen stemgerechtigden kunnen kiezen tussen elf onafhankelijke en acht partijgebonden kandidaten. De grootste kanshebbers zijn de 65-jarige oppositieleider Ahmed Ould Daddah, de 69-jarige oud-minister Sidi Ould Sjeikh Abdallah en de 41-jarige nieuwkomer Zeine Ould Zeidane.

Duizend internationale waarnemers zakten naar Mauritanië af voor de stembusgang. De eerste resultaten worden zondagnacht verwacht. Als geen enkele kandidaat in deze eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde op 25 maart.

Staatsgreep

De verkiezingen komen er in een poging om de macht weer bij het volk te leggen nadat oud-president Maaouya Ould Taya in 2005, na een regeerperiode van 21 jaar, werd afgezet bij een geweldloze staatsgreep. De nieuwe grondwet bepaalt nu dat een president maximaal twee ambtstermijnen van vijf jaar kan dienen.

Vorig jaar waren er al parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in de voormalige Franse kolonie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in