Betogingen tegen spotprenten in Antwerpen en Brussel
Foto: belga
ANTWERPEN - In het centrum van Antwerpen en Brussel betoogden zaterdagnamiddag zo'n zevenhonderd moslims tegen de spotprenten van de profeet Mohammed.
Volgens de laatste cijfers van de politie zijn bij de betoging in Antwerpen 55 personen bestuurlijk aangehouden, onder wie 22 minderjarige relschoppers. Daarnaast werden ook nog eens twee personen gerechtelijk aangehouden. Eén gerechtelijke aanhouding is door de procureur alvast bevestigd voor het toebrengen van slagen aan een agent. Ondanks het feit dat de agenten door de betogers belaagd werden met flessen en stenen zou er slechts één agent echt het slachtoffer geworden zijn van fysiek geweld.

In totaal werden negen aangiftes genoteerd van beschadigingen aan voertuigen. Verder werd er nog een steen door het raam van een café in de Dambruggestraat gegooid en liepen er twee trams schade op in het tumult. Het aanvallen van de tram op de Turnhoutsebaan in Borgerhout was één van de redenen waarom de politie overging tot het arresteren van de heethoofden. Verder sneuvelden er tijdens de betoging ook enkele bloembakken en de afsluiting van een terras.

De politie benadrukt nogmaals dat ze heeft getracht de betoging rustig te laten verlopen. De agenten waren aanvankelijk niet zichtbaar opgesteld. Er waren enkel een paar fietsteams en enkele agenten per motor ingezet om de optocht te begeleiden. Toen bleek dat die oncontroleerbaar werd en de eerste beschadigingen begonnen, werd beslist tot het inzetten van de geüniformeerde eenheden. Pas na de eerste meldingen van vernielingen op de Turnhoutsebaan werd overgegaan tot arrestaties.

200 in Brussel

In Brussel verzamelden een tweehondertal moslims, na per sms opgeroepen te zijn, op het de Brouckèreplein. Na wat onenigheid werd een achttal manifestanten administratief aangehouden. Verantwoordelijken van de ordehandhaving in Brussel zeiden dat rond 17 uur alles in de hoofdstad rustig was en dat er eigenlijk ook geen echte betoging was geweest.

Zoals elders in Europa betogen moslims in België tegen de prenten die in Deense kranten verschenen en waarin de spot werd gedreven met de profeet Mohammed.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig