WASHINGTON - De Verenigde Staten willen hun diplomatieke inspanningen verhogen om de crisis in Haïti op te lossen. Van militaire interventie, zoals in 1994, kan echter geen sprake zijn. ,,Er bestaat geen enkele intentie (om militair in te grijpen), op dit moment, en er is geen enkele reden om (aan een Amerikaanse interventie) te denken", aldus minister van Defensie Donald Rumsfeld gisteren in een verklaring.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd de inspanningen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caribische Gemeenschap te steunen. ,,Er moet een politieke oplossing komen en die kan slechts door de dialoog, de onderhandeling en het compromis worden bereikt", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten hebben de Amerikanen die zich in Haïti bevinden dringend opgeroepen het land te verlaten vanwege het geweld.

De regering van president Jean Bertrand Aristide wordt geconfronteerd met een gewapende opstand, waarbij na bijna een week 42 doden zijn gevallen. Gisteren verklaarde Aristide de controle over drie steden te hebben herwonnen en de rust in het land te willen herstellen om de bevolking te beschermen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in