LONDEN - De mens heeft waarschijnlijk veel minder genen dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale Humaan Genoom project.
De Britse zondagskrant The Observer schrijft vandaag dat de mens maar hooguit circa 30.000 genen bezit. Dat is veel minder dan de eerder geschatte 100.000 tot 150.000 genen. Het blad citeert de Amerikaan Graig Venter van het biotechnologiebedrijf Celera Genomics.

De nieuwe gegevens maken duidelijk dat de ontwikkeling van het gedrag van de mens vermoedelijk veel meer door zijn omgeving wordt bepaald dan gedacht. De mens is geen gevangene van zijn genen, aldus dr. Venter in The Observer.

Sommige wetenschappers zijn van mening dat individuele genen de gedragspatronen van mensen bepalen, variërend van seksuele voorkeur tot criminele neigingen. Door de nieuwe ontdekking zouden deze stellingen teniet worden gedaan. 'Wij hebben gewoonweg niet genoeg genen om het idee van de biologische bepaling te laten kloppen', aldus dr. Venter. De omgeving speelt een kritische rol in de ontwikkeling van het menselijk gedrag.

Samen met een groep internationale wetenschappers, deels gesteund door nationale overheden, presenteerde het bedrijf Celera vorig jaar zomer de atlas van de genen met alle erfelijke eigenschappen. De organisaties waren er in geslaagd nagenoeg het totale DNA van mensen te ontcijferen.

Met de opgedane kennis van de genen hoopt de wetenschap in de toekomst doorbraken in de geneeskunde te kunnen verwezenlijken. De nieuwe ontdekkingen worden deze week gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in