BRUSSEL - De zeven erkende auteursorganisaties van het land hebben de minister van Justitie in gebreke gesteld omdat het leenrecht nog steeds niet wordt toegepast. Ze stellen dat ze al anderhalf miljard aan inkomsten mislopen zijn. Minister Verwilghen zegt dat de vertraging te wijten is aan onwil in de Franstalige gemeenschap.
Martine Loos van de auteursvereniging Sabam zei vanmiddag op het VRT-radionieuws dat de zeven erkende auteursorganisaties minister van Justitie Marc Verwilghen vorige maand in gebreke hebben gesteld omdat er na 6 jaar nog steeds geen uitvoeringsbesluiten genomen zijn om de wet op het leenrecht effectief van kracht te laten worden. Door het leenrecht kunnen auteurs een vergoeding ontvangen voor het feit dat hun werken in bibliotheken uitgeleend worden.

In de ingebrekestelling eisen de verenigingen dat de federale overheid werk maakt van de uitvoeringsbesluiten. Ze vragen bovendien een schadevergoeding van anderhalf miljard frank. Loos zegt dat de auteurs de afgelopen jaren minstens 200 miljoen per jaar hebben verloren omdat de wet niet uitgevoerd werd.

Marc Verwilghen stelt dat de meningen over het leenrecht zowel in Wallonië als in Vlaanderen verdeeld zijn. Hij wacht op cijfers van de Franstalige gemeenschap om tarieven op te stellen. In de Franstalige gemeenschap is er volgens Verwilghen een principiële oppositie tegen de wettelijke bepalingen rond het leenrecht.

Hij heeft premier Guy Verhofstadt vorige week een brief geschreven waarin hij aandringt op een overleg met de betrokken ministers.

De auteursverenigingen stellen een jaarlijkse vergoeding van 360 frank per lezer voor. Als de regering niet snel reageert, dreigen ze ermee om naar de rechter te stappen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in