LONDEN - De ter dood veroordeelde dader van de bloedige aanslag in de Amerikaanse staat Oklahoma wil zoveel mogelijk toeschouwers bij zijn executie in mei. In een brief aan de krant Sunday Oklahoman zegt de 32-jarige Timothy McVeigh er geen bezwaar tegen te hebben dat zijn executie op televisie wordt uitgezonden.
In de ruimte waar Mc Veigh op 16 mei een dodelijke injectie krijgt toegediend, is slechts plaats voor zes toeschouwers. Zo'n 250 nabestaanden van de aanslag in Oklahoma hebben echter laten weten de terechtstelling te willen bijwonen. In zijn brief stelt McVeigh als oplossing een executie voor die 'werkelijk openbaar' is.

De aanslag op een kantoor van de federale overheid in Oklahoma kostte in 1995 168 mensen het leven. Vijfhonderd mensen liepen verwondingen op. McVeigh werd vier jaar geleden wegens zijn betrokkenheid bij de terreuraanslag ter dood veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat hij een bestelwagen vol explosieven bij het gebouw had neergezet. Vorig jaar besloot hij geen verdere stappen te ondernemen tegen zijn veroordeling en vroeg hij ter dood te worden gebracht.

In het verleden is het wel eens voorgekomen dat nabestaanden van een moord een executie via een gesloten televisiecircuit konden bijwonen. Deze mogelijkheid wordt nu ook besproken in de gevangenis in Indiana waar McVeigh vastzit. Een uitzending met een landelijke dekking is volgens de gevangenisautoriteiten geen serieuze optie. 'Zoiets staan we niet toe', aldus een woordvoerder in de Sunday Oklahoman. Voor de aanslag in Oklahoma is ook Terry Nichols veroordeeld, een vriend van McVeigh die net als hij in het leger heeft gediend. Nichols kreeg levenslang.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in