FRANKFURT/MAIN - Minister-president Roland Koch van de deelstaat Hessen overweegt een parlementaire commissie in te stellen die het verleden van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer gaat onderzoeken.
Als de instrumenten van de justitie niet voldoende zijn om verdenkingen tegen Fischer te onderzoeken, moet men zeker ook naar de mogelijkheid kijken om de zaak in een parlementaire onderzoekscommissie uit te vlooien, zegt de CDU-er Koch vandaag tegen de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Fischer was in de jaren zeventig actief in de krakersbeweging in Frankfurt, in Hessen. Begin dit jaar ontstond internationaal tumult toen het blad Stern foto's publiceerde van een jonge Fischer die in 1973 een politieagent tegen de grond sloeg. Half januari getuigde de minister in het proces wegens terrorisme tegen zijn oude vriend Hans-Joachim Klein. Klein staat terecht wegens deelname aan de gijzeling van OPEC-ambassadeurs in Wenen in 1975.

Koch zegt er niets tegen te hebben dat een voormalige links-radicaal zich aan de maatschappij aanpast. Hij hoopt dat mensen die zich nu kaal laten scheren en geweld toepassen, zich aan de maatschappij gaan aanpassen. 'Maar ook in 1973 heeft 99 procent van de mensen in Duitsland geen stenen geworpen en geen politieagenten in elkaar geslagen. Onder hen moeten toch voldoende mensen te vinden zijn om een kabinet samen te stellen', vindt de premier van Hessen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in