HONOLULU - De Amerikaanse onderzeeër Greenville, die vrijdag een Japans opleidingsschip ramde, is gisteren teruggekeerd in de haven Pearl Harbour op Hawaii.
Het schip had 26 Japanse overlevenden aan boord. Negen opvarenden van het gezonken Japanse schip, de Ehime Maru, worden nog vermist. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat ze nog levend worden gevonden.

De Greenville ramde vrijdag toen het aan de oppervlakte kwam het opleidingsschip van de Japanse hogeschool voor de visserij. Dat had 35 mensen aan boord, onder wie dertien jonge studenten. Onder de vermisten zijn vier studenten.

De 740 ton metende Ehime Maru was op een reis van 2,5 maand om te trainen voor het vissen op haai, tonijn en zwaardvis. Het schip verdween in twee minuten in de golven. De vermisten waren vermoedelijk benedendeks toen het ongeluk gebeurde en zijn waarschijnlijk met het schip ten onder gegaan.

Japan heeft Washington een verklaring gevraagd voor het ongeluk. De VS hebben hun verontschuldigingen aangeboden en een onderzoek aangekondigd. Volgens de Amerikaanse marine testte de boot een noodprocedure toen het ongeluk zich voordeed. Dat zegt de Britse openbare omroep BBC. Vooraf wordt altijd nagegaan, wat de risico's zijn. President Bush heeft zijn spijt betuigd en condoleances aangeboden. Japan ziet in de Amerikaanse excuses een schuldbekentenis.

Het ongeluk in de Stille Zuidzee komt in een tijd waarin er weer hoog opgelopen spanningen zijn tussen Japan en de VS over de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het Japanse eiland Okinawa.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in