Gigantisch zwart gat in Melkweg 'bewezen'
Foto: afp
Duitse astronomen hebben na een studie van zestien jaar het 'ontegensprekelijke' bewijs geleverd dat er zich in het hart van onze Melkweg wel degelijk een supermassief zwart gat bevindt. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO woensdag bekendgemaakt.
Een team rond Reinhard Genzel van het Max-Planck Instituut in Garching, bij München, ging met de ESO-supertelescopen in La Silla en op de berg Paranal, beide in Chili, de bewegingen na van 28 sterren rondom het vermoedelijke zwarte gat, dat bekendstaat als Sagittarius A*.

De verzamelde gegevens laten volgens de onderzoekers geen ruimte voor twijfel. 'Onze langetermijnstudie heeft het empirische bewijs geleverd dat er wel degelijk supermassieve zwarte gaten bestaan', aldus Genzel.

Sagittarius A* zou zich op 27.000 lichtjaar van ons bevinden. Het is daarmee ook het meest nabije zwarte gat.

Sagittarius A* is vier miljoen keer massiever dan onze zon. Zowat 95 procent van de massa die bij de 28 sterren hoorde te zijn, zit in het zwarte gat.

Zwarte gaten zijn objecten die zo'n aantrekkingskracht hebben dat niets eraan kan ontsnappen, ook licht niet.

Het bleek ook dat de binnenste banen van de bestudeerde sterren zowat 'lukraak' zijn, zoals van bijen in een zwerm. Niettemin draaien zes van de 28 sterren netjes rond het zwarte gat.