Kartel CD&V / N-VA niet in regering zonder staatshervorming
Foto: ds-webgrafiek
BRUSSEL - Het akkoord dat CD&V en N-VA hebben gesloten voor de verkiezingen van volgend jaar herbevestigt dat het kartel niet in een volgende federale regering stapt als er geen fundamentele staatshervorming gerealiseerd is. De afspraken moeten de N-VA ook uitzicht geven op een ,,substantieel'' aantal vertegenwoordigers in Kamer en Senaat, zo is bij mensen van beide partijen vernomen.
Het akkoord kwam tot stand voor de partijraad van de N-VA zaterdag die koos voor het kartel met CD&V. De tekst zal normaal gezien maandag besproken worden op het politiek bestuur van CD&V.

N-VA zou uitzicht hebben op een aantal ,,certitudes'' en een aantal strijdplaatsen. Naast die ,,zekerheid'' over een aantal verkozenen zou de N-VA ook garanties krijgen dat hun verkozenen voldoende vrijheid krijgen in hun werking, onder meer inzake spreektijd en standpuntbepaling.

,,Staatshervorming is gezamenlijke doelstelling''

Inhoudelijk is afgesproken dat een fundamentele staatshervorming, en meer bepaald het bereiken van een confederale staat, de gezamenlijke doelstelling is. Voor N-VA blijft een onafhankelijk Vlaanderen het uiteindelijke doel, maar het confederale model dat in het CD&V-programma staat en waarbij de basisbevoegdheden bij de deelstaten liggen, wordt het streefdoel, de ,,gezamenlijke kilometers'' die beide partijen willen afleggen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever start dinsdag in de provincie West-Vlaanderen met zijn ronde van Vlaanderen , waar hij ,,in confrontatie'' zal treden met de leden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in