BRUSSEL - ,,Met respect voor elkaars eigenheid wilen we samen de historische kans krijpen om de staat fundamenteel te hervormen. Dat zijn we aan de Vlamingen verplicht'', zegt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen in een mededeling. ,,Wij weten dat veel Vlamingen van ons een krachtig Vlaams alternatief verwachten'', zegt hij.
Volgens Vandeurzen heeft de crisis bij de N-VA het besef versterkt dat er een historische keuze gemaakt moest worden: ,,ofwel elk afzonderlijk naar de federale verkiezingen gaan en en inzetten op wat ons kan verdelen, ofwel de krachten bundelen voor een positief alternatief''.

Eric Van Rompuy

,,N-VA nam de juiste beslissing. De bladzijde JMD is omgedraaid'', schrijft Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy op zijn weblog. Hij was één van de CD&V'ers die vorig weekend de N-VA opriep om Dedecker te laten vallen.
,,CD&V en N-VA gaan met een sterke formatie naar de verkiezingen en kunnen nu resoluut werk maken van hun grote strategische doelstelling: meer Vlaamse autonomie'', aldus Van Rompuy.

,,CD&V koos de afgelopen dagen voor haar beginselen boven electoraal tactische overwegingen. De partij, Vandeurzen en Leterme komen met een versterkte geloofwaardigheid uit deze episode'', zegt Van Rompuy. Hij besluit dat ,,werd bewezen dat principes belangrijker zijn dan tactiek. Een les voor velen''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in