BRUSSEL - Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois steunt de beslissing van de partijraad van de N-VA. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik die beslissing loyaal zou steunen, wat ze ook weze''. Hij wil nu vooral dat N-VA samen met CD&V streeft naar een grote staatshervorming, die Vlaanderen meer bevoegdheden geeft. ,,Dat behoort tot de N-VA-kerntaken'', zegt hij.
Of de uitkomst van de partijraad verwacht was, kan Bourgeois niet zeggen. ,,Dat is een open vraag, je kan dat niet inschatten. De mensen in de partijraad met stemrecht zijn onafhankelijke mensen, waarmee geen contact is geweest'', zegt hij.

Bourgeois erkent dat er ook binnen de partij controverse was rond Jean-Marie Dedecker. ,,Hij roept altijd pro en contra op. Er was controverse, zeker met de media-aandacht die buiten proportie was'', zegt de minister.

Positie van De Wever staat niet ter discussie

Voor Bourgeois staat de positie van voorzitter De Wever niet ter discussie. ,,Het is moedig van Bart dat hij die verantwoordelijkheid neemt, al gaat het om een collectieve beslissing'', zegt hij. Bourgeois betreurt ook het ontslag van Frieda Brepoels als ondervoorzitter.

Geen moment van crisis in Vlaamse Regering

De gebeurtenissen hebben geen gevolgen voor de verhoudingen binnen de Vlaamse regering, zegt Bourgeois. ,,Dit was een zaak voor de federale verkiezingen van 2007. De samenwerking binnen de Vlaamse regering stond hier los van, dat is deze week ook duidelijk gezegd'', beklemtoont Bourgeois. ,,Ik heb twee ministerraden achter de rug en over de zaak is geen woord gezegd. Ik heb geen moment van crisis gemerkt'', zegt hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in