BRUSSEL - N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zondag in De Zevende Dag dat hij ''zijn verantwoordelijkheid niet zal ontlopen'' en dat hij ''de confrontatie met zijn leden zal aangaan''. Maar eerst wil hij een week rust in de partij. ,,Dit is niet het moment om chaos te creëren'', zegt hij.
De Wever krijgt van Dedecker het verwijt hem verraden te hebben. Hij zou immers op de partijraad een pleidooi gehouden hebben voor het kartel met CD&V. ,,Ik had voor mezelf uitgemaakt dat het kartel de beste optie was'', zegt De Wever. Volgens hem biedt het kartel CD&V/N-VA als enige de kans dat er op het vlak van de staatshervorming iets gebeurt. Van VLD en SP.A zal het niet moeten komen, meent De Wever.

Dedecker verwijt De Wever gekozen te hebben voor de vaste mandaten die CD&V belooft en stelde op VTM dat De Wever een ministerpost in het vooruitzicht is gesteld.

De Wever herhaalde dat er een akkoord met CD&V is over inhoud, maar erkende dat er ook daar over verkiesbare plaatsen afspraken zijn. ,,Zonder mandatarissen kan je geen politiek project uitdragen'', zei De Wever. ,,Wat mij betreft, ik word geen minister'', zei de N-VA-voorzitter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in